Nova predsjednica Savjeta mladih

16_01_2015 / 12:29h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Nova predsjednica Savjeta mladih

Antonia Kuzmanić, koja je u novi splitski Savjet mladih ušla pred Udrugom za kulturu i sport Pozitivna sila, izabrana je za predsjednicu Savjeta, dok je za zamjenicu izabrana Sanja Šušak.

Antonia Kuzmanić, koja je u novi splitski Savjet mladih ušla pred Udrugom za kulturu i sport Pozitivna sila, izabrana je, 15. siječnja, za predsjednicu Savjeta, dok je za zamjenicu izabrana Sanja Šušak, kandidatkinja Info zone. Predsjednica je izabrana jednoglasno dok je zamjenica odabrana tajnim glasovanjem, gdje je prikupila 8 glasova u odnosu na 3 glasa drugog kandidata Ante Cvitkovića.

Savjet mladih Grada Splita, podsjećamo, savjetodavno je tijelo Gradskog vijeća Grada Splita koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih Grada Splita. Broji 11 članova uključujući predsjednika i zamjenika. Pred novim je Savjetom, očekivano, mnogo posla a među najvažnijim zadacima jest kvalitetno posredovanje između mladih i Grada. – Mislim da bi suradnja trebala biti bolja. Primjerice, Grad je odlučio raspisati Javni poziv za prijavu prijedloga programa udruga mladih i za mlade u okviru raspoloživih sredstava iz Proračuna Grada Splita bez ikakvog savjetovanja sa Savjetom mladih. Dovedeni smo pred gotov čin. Opravdali su se ograničenim vremenskim okvirom, ali mislim da je to trebalo bolje riješiti – komentirala je Maja Karačić, članica prethodnog Savjeta.

- Smatram da je trenutni saziv Savjeta mladih imao niz poteškoća u radu od kojih bi istaknula promjenu lokalne vlasti na početku mandata, manjak komunikacije među članovima i zanemarivanje savjetodavne funkcije Savjeta mladih. Savjet je veliki dio aktivnosti usmjerio na organizaciju različitih tribina, okruglih stolova i manifestacija na temu različitih problema i potreba mladih u Splitu, koje su svakako bile važne i potrebne ali ne bi trebale biti prioritet u odnosu na savjetodavnu ulogu – rekla je Josipa Vučica, koja je pred udrugom MoSt bila i u prethodnom Sazivu Savjeta a i u sadašnjem.

Maja Karačić dodala je i da se Gradski program za mlade ne provodi, pri čemu je dio krivnje i na Savjetu jer, njezinim riječima, nije iskoristio priliku i formirao radne skupine koje bi se bavile pojedinim dijelovima Gradskog programa.

Budući da je novi Savjet tek formiran, preostaje čekati i pratiti kako će se uhvatiti u koštac i s Gradskim programom i s ostalim problemima s kojima su se suočavali i njihovi prethodnici.