Nova podrška pri zapošljavanju

19_11_2014 / 13:21h  |  Autor: Ana Kuić  |  Foto: Mirna Perišin
Nova podrška pri zapošljavanju

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) otvorio je svoja vrata i u Splitu na adresi Bana Josipa Jelačića 17, a namijenjen je svim građanima.

Ukoliko tražite informacije o zanimanjima i zaposlenju, nastavku školovanja, mogućnostima dodatnog usavršavanja ili samo želite provjeriti jeste li na najboljem putu u svojoj karijeri, Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) otvorio je svoja vrata i u Splitu na adresi Bana Josipa Jelačića 17, a otvoren je svakim radnim danom od 8 do 18 h.

CISOK je otvoren za sve građane – bilo da ste učenik, student, roditelj, nezaposlena ili zaposlena osoba, poslodavac, učitelj ili bilo tko drugi - savjetnici i prostor CISOK-a na usluzi su za sva pitanja i nedoumice koje možete imati kad je u pitanju razvoj vaše karijere. - Profesionalni tim CISOK-a čine savjetnici čija je uloga biti podrška korisnicima Centra u dolasku do željenih informacija i donošenju profesionalnih odluka, te su dodatno educirani u području cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere. U CISOK-u  Split rade dvije dipl. psihologice koje se konstantno educiraju i prate sve novosti u domeni koji obavljaju. CISOK-ovi savjetnici, posebno obrazovani za profesionalno usmjeravanje, pomoći će u planiranju karijere, pružiti podršku u definiranju profesionalnih ciljeva i usmjeravati u razvoju karijere – od prijelaza iz škole u školu, iz škole na posao ili s posla na posao – pojasnila nam je Žana Gusić, predstojnica splitskog Zavoda za zapošljavanje. - Otvaranje centara odvija se u sklopu IPA projekta Europske unije Razvoj ljudskih potencijala. Vrijednost cjelokupnog projekta u Hrvatskoj je 3 700 000 EUR i u potpunosti se financira iz pretpristupnih fondova. Centri će raditi i na usklađivanju te povezivanju sustava profesionalnog usmjeravanja s istim takvim sustavima u Europskoj uniji – odgovorila je Žana na pitanje o nastanku projekta.

Glavni je cilj Centra unaprijediti osobne potencijale korisnika za cjeloživotni razvoj karijere, a misija je omogućiti široj zajednici usluge profesionalnog usmjeravanja kako bi uspjeli odabrati odgovarajuće obrazovanje, zaposlenje te pridonijeti razvoju zajednice i gospodarstva na lokalnoj i nacionalnoj razini. - Pružanjem besplatnih usluga krajnjim korisnicima te u suradnji sa svim nadležnim institucijama, nastojat ćemo omogućiti razvoj interesa za izradu i provedbu cjeloživotnog profesionalnog plana. Svrha CISOK-a jest omogućiti dostupnost stručnih informacija o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju i razvoju karijere, koje su u skladu sa suvremenim znanstvenim spoznajama i preporukama – kazala nam je Žana te nadodala da im je želja da mladima i odraslim osobama omoguće upravo onu razinu potpore koja im je potrebna.
- Naši savjetnici, u suradnji s partnerima i drugim dionicima, pružit će putem različitih savjetovanja, tematskih radionica, predavanja, prezentacija, seminara i okruglih stolova potrebne informacije o obrazovanju, zapošljavanju ili cjeloživotnom planiranju. U toploj i prijateljskoj atmosferi možete razgledati informativne materijale, pretraživati Internet i natječaje za posao, koristiti različite metode za samoprocjenu vještina i interesa ili dogovoriti sudjelovanje na nekoj od naših radionica – objašnjava. Na pitanje na koji se način očekuje da će CISOK doprinijeti smanjenju nezaposlenosti mladih, odgovorila je - Svjesni izazova koji nas okružuju, CISOK centri predstavljaju novi oblik pružanja usluga profesionalnog usmjeravanja, prilagođen potrebama pojedinaca. Na ovaj način, uz pomoć sredstava Europske unije, doprinijet ćemo uravnoteženju tržišta rada i povezati sa takvim sustavima u ostalim zemljama članicama Europske Unije. CISOK će biti i značajno mjesto programa Garancija za mlade s kojim ćemo mladima pomoći u savladavanju vještina potrebnih za upravljanje karijerom te ih pripremiti za tržište rada.

Kako CISOK funkcionira u praksi i na koji način pomaže pri zapošljavanju i cjeloživotnom obrazovanju, najbolje je provjeriti osobno.