Nogalo se vraća u Kinoteku

25_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Kinoteka Zlatna vrata
Nogalo se vraća u Kinoteku

Ulaz je slobodan, djeca su dobrodošla, a predviđeno trajanje je 60-70 minuta uz mogućnost pitanja, razgovora i druženja nakon programa.

Povodom Međunarodnog dana animacije, u ponedjeljak 28.10. u 20 sati u splitskoj Kinoteci Zlatna Vrata, u spomen na autora iznimne originalnosti, splićanina Ivicu Šegvića, prikazat će se izbor njegovih dvominutnih filmova animirane serije Nogalo (HRT & NYU, USA), u svijetu emitirane i kao Footsy. Bit će prikazano i par kratkih animiranih radova na kojima je Ivica surađivao (crtić Kava Kaje Šegvić i insert iz animiranog filma Duga Joška Marušića).

Najavnu riječ održat će Šegvićevi najbliži suradnici, Joško Marušić, supervizor i pokretač serije i Jakša Matošić, autor glazbe i zvučnih efekata.
Zanimljivo je da je ova animirana priča, koju su poželjele i kupile televizije širom svijeta, započela na jednom tečaju animacije (za početnike) upravo ispod splitske Kinoteke, u prostorijama Zlatnih vrata. Kasnije je Ivica na svojim tečajevima animacije (organiziranih s udrugom Radost stvaranja) okupio u Splitu cijeli mali tim crtača s kojima je realizirao Nogala, ali i druge projekte.

Ulaz je slobodan, djeca su dobrodošla, a predviđeno trajanje je 60-70 minuta uz mogućnost pitanja, razgovora i druženja nakon programa.

Nogalo - priča o međunarodnom junaku
Nakon uspjeha prve epizode Glava za kapu na festivalima u Zagrebu i Chicagu (1994. i 1995.), na sajmovima u Cannesu, serija Nogalo se ubrojila u najtraženije izvozne proizvode Hrvatske televizije ikad, od 2004. godine pridružuju se i američki koproducenti, no zbog specifičnosti sustava javne televizije, HRT je ukupno proizveo 39 epizoda, što ni približno nije moglo odgovoriti zahtjevima tržišta. Ipak, Nogalo je emitiran i u Kini (Hong Kong), Francuskoj, Nizozemskoj, Izraelu, Njemačkoj, Švedskoj, Italiji, Sloveniji, BiH... te na Al Yazzeera TV.