Noćni marš ZA prava žena

08_03_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Udruga Domine / Facebook
Noćni marš ZA prava žena

Splitske aktivistkinje i aktivisti u suradnji s udrugom Domine, treću godinu organiziraju ''Noćni marš ZA prava žena'' povodom Dana žena. Okupljanje će započeti u 17 sati na trgu Gaje Bulata (ispred HNK), dok sam marš s istog mjesta kreće u 18 sati.

Splitske aktivistkinje i aktivisti u suradnji s udrugom Domine, treću godinu organiziraju ''Noćni marš ZA prava žena'' povodom Dana žena. U nastavku prenosimo sadržaj za sudjelovanjem koje su poslale splitske aktivistkinje i aktivisti:

Prošle godine smo se podsjetile na kontinuitet ženske borbe u Splitu i proslavile 100 godina od osnivanje prve ženske organizacije u Splitu. Ove godine napominjemo da iako smo se za mnoga prava izborile još uvijek postoje ona za koja se trebamo nastaviti boriti.

Kad kažu da smo ravnopravne i da je sve regulirano zakonom, to ne znači da su ženska prava prepoznata i priznata. Nakon više od 100 godina žene još uvijek nisu dovoljno vidljive u povijesti ni u javnom prostoru, nema nas dovoljno u politici i nismo jednako plaćene. Zabrinjavajući broj žena svake godine strada kao žrtve brutalnog muškog nasilja. Previše mladih žena i muškaraca misli da je pobačaj u Hrvatskoj zabranjen, a žene koje se odlučuju na pobačaj, žrtve su pošasti kolektivnog odbijanja vršenja medicinske skrbi. Dan žena je prilika da izađemo na ulice i iskažemo svoje otpor prema sustavu koji ne uvažava žene na način da im ne omogućava ravnopravnost u svim segmentima privatnog i društvenog života.

Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da nam se u toj borbi pridruže. Marš će se održati na Dan žena, 8. ožujka, okupljanje će započeti u 17 sati na trgu Gaje Bulata (ispred HNK), dok sam marš s istog mjesta kreće u 18 sati. Više informacija o samom događaju i popratnim aktivnostima možete pročitati na Facebook stranici događaja.