Uđi u noć u muzejima

26_01_2012 / 07:08h  |  Autor: Pile
Uđi u noć u muzejima

Prošle godine je više od 300 tisuća posjetitelja prisustvovalo nekom od atraktivnih programa na 160 lokacija u 67 gradova, a organizatori su u sedmom izdanju Noći muzeja najavili obaranje svih rekorda.

Prošle godine je više od 300 tisuća posjetitelja prisustvovalo nekom od atraktivnih programa na 160 lokacija u 67 gradova, a Hrvatsko muzejsko društvo je u ovogodišnjem izdanju najavilo obaranje svih prošlogodišnjih rekorda. Sedma Noć muzeja je ovog petka, 27. siječnja, od 18 sati!

Iz bogate nacionalne ponude izdvojili smo muzejske, i ne samo muzejske, noći na širem splitskom području.


Od 18 sati: glazba, razgledavanje, predstave...

Uz dobru taktiku stignete uz glazbenu pozadinu razgledati Arheološki muzej u Splitu bez da propustite razgledavanje Salone uz prigodni glazbeni i dramski program podgrijan toplim čajevima. Autobus za Salonu ispred muzeja kreće u 18.00 i 19.30,  uz povratak u 19.45 i 22.00 sata

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika će se prije glazbenog programa prikazati izbor iz programa Festivala arheološkog filma.

U Noći muzeja posjetitelji će imati priliku prvi put vidjeti povijest Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac i slijed Meštrovićevih zahvata na njemu.

Parobrodarstvo na Jadranu, Stvaranje Hrvatske ratne mornarice 1991. godine, Viški boj 1866., Pulene i Povijest splitske brodogradnje – teme su kratkih predavanja koja će se od 19 sati održavati u Hrvatskom pomorskom muzeju.

U Prirodoslovnom muzeju prikazivat će se projekcije dokumentarnih filmova, a u 18, 20 i 22 sat održat će se speleološka radionica za djecu.

Etnografski muzej će uz svoju stalnu postavu posjetiteljima u 17 sati ponuditi i lutkarsku predstavu Uskočka svijeća, a od 20 sati  projekciju dokumentarno-igranog film Uskočki boj za Klis.

Muzej grada Splita će od 18 sati imati edukativni program, otvorit će se izložba radova učenika Graditeljsko-geodetske tehničke škole, a imat ćete prigodu pogledati i virtualnu izložbu Split iza kantuna. Glazbeni program počinje u 21 sat.

Galerija umjetnina u Noć muzeja ulazi sa stalnim postavom, Galerija Emanuel Vidović imat će i izložbu Josipa Klarice, a u galeriji Fotokluba Split otvorit će se izložba Ante Verzottija.

Iako je nema u službenom programu, vrata će otvorit i Kuća slave splitskog sporta te uz stalan postav ponuditi i mogućnost gledanja polufinalne utakmice Europskog prvenstva u rukometu te druženje sa starim i ovogodišnjim splitskim olimpijcima.

Poseban program uz popust na cjelokupnu ponudu od 18 do 01 sat pripremila je i Knjižara Školska knjiga na Voćnom trgu.

U Zvjezdanom selu Mosor program počinje u 18.15 otvaranjem postava Muzeja tehničke kulture u osnivanju, nastavlja se čitanjima, otvaranjem izložbe, nastupom gitarističkog dua te nakon 22 sata privodi kraju uz predavanje, promatranje neba uz uporabu teleskopa i astro party.

  

U Kaštelima Kries, a u Trogiru fritule

U Dvorcu Vitturi u Kaštel Luškiću temperatura će se održavati uz kuhano vino i fritule, a na kraju i uz koncert grupe Kries. Sigurno se nitko neće rashladiti u razgledavanju izložbe  u povodu 20. obljetnice istraživanja arheološkog lokaliteta Resnik i 100. obljetnice školske zgrade u Kaštel Novome.

Prema najavama, ića i pića ne bi trebalo nedostajati ni na Kliškoj tvrđavi, no program je vremenski nešto kraći.

Nakon predavanja o prehrani u Trogiru tijekom stoljeća (od 19 sati) u Muzeju grada Trogira nakon 20:30 počinje natjecanje u prženu fritula, a kasnije će biti organizirano i grupno razgledavanje muzeja uz stručno vodstvo.

  

Noć muzeja i u zaleđu i na otocima

Svoja vrata otvorit će i Muzej triljskog kraja u Trilju te Muzej Cetinske krajine u Sinju u kojem će i nastupiti učenici Glazbene škole Jakov Gotovac Sinj.

Do jedan sat iza ponoći bit će otvorena Etnografska i arheološka zbirka Općine Dugopolje uz koju će se otvoriti dvije izložbe, održati predavanje o hrvatskim tradicijskim glazbalima i radionica za djecu. Nakon 20 sati započet će glazbeni program mandolinsko-tamburaškog sastava KUD Pleter,  a KUD Kamešnica izvest će predstavu u 21 sat.

Zatvoreni neće ostati ni otočki muzeji i galerije. Na Visu će se sve do ponoći uz stručno vodstvo moći razgledati arheološko zbirka Issa. Na Braču će se u Galeriji Jakšić održavati kreativna radionica izrade nakita od bračkog kamena,  a program začinjen humorom i maslinovim uljem ponudit će Muzej otoka Brača. U hvarskom Muzeju Starog Grada bit će postavljena izložba skulptura i instalacija akademskog kipara i magistra multimedijalnih umjetnosti Marka Sepla, a u Galeriji Juraj Plančić povijesno-dokumentarna izložba, dokumenti iz arhive muzeja, fotografije i isječci iz filma Vodu daj – stoljeće vatrogastva i Naše malo misto.

Za više informacije klikajte naš kalendar, a za sve informacije pogledajte službeni program (.pdf)!