Počinje Noć hrvatskog filma!

14_06_2014 / 17:40h  |  Autor: KMaja
Počinje Noć hrvatskog filma!

U Splitu će se, uz još sedam gradova, održati prva Noć hrvatskog filma i novih medija. Publika će od 18 sati do 2 ujutro imati priliku besplatno pogledati preko 30 naslova, što animiranih, što igranih raznovrsnih žanrova, za svakoga ponešto.

U Splitu će se, uz još sedam gradova, ove subote, 14. lipnja održati prva Noć hrvatskog filma i novih medija. Splitski dio programa održava se u dvije dvorane mulipleksa Cineplexx, a publika će od 18 sati do 2 ujutro imati priliku besplatno pogledati preko 30 naslova, što animiranih, što igranih raznovrsnih žanrova, za svakoga ponešto.

Program započinje u 18 sati dječjim filmovima – Sinji galeb i Kapetan Mikula Mail, nakon kojih slijede kratki igrani filmovi Transantlantic, Balavica, Život piše romane te Poslijepodne (puška), a u 20 sati na prikazati će se Što je muškarac bez brkova te Makedonski dio pakla.
Zatim slijedi blok animiranih filmova: Album, Vau-vau, Surogat, Neboder, Čovječuljak snovuljak, Maxi cat i Dove sei, amore mio.

Od 22.30 kreće program dokumentarnog filma: Brda 21000 Split, Procesija Sv. Duje, Splitska luka, Sunčani Split, Poštar s kamenjara, Jesen na otoku Braču te Šije. Sat vremena kasnije prikazivati će se eksperimentalni film, pa će publika moći pogledati Scusa signorina, Dva vremena u jednom prostoru, Zovem se film, 17 katova, You can tell me anything you want, I'm mad, Monument, Seisana, Geography i Zoogen.
Program zatvara dugometražni film koji starta u ponoć – u jednoj će se dvorani prikazivati Jozef a u drugoj Servantes iz Malog mista.

Zanimljivo je da je Irena Škorić, umjetnička voditeljica manifestacije, u suradnji sa selektorima za pojedinu kategoriju, za svaki grad sastavila specifičan program. Cilj projekta, kojega podržava Ministarstvo kulture a čiji su partneri Hrvatski državni arhiv - Hrvatska Kinoteka, Jadran film, Cineplexx, HDS, Croatia film, Hrvatski filmski savez, Zagreb film, je povećati zanimanje publike za domaći film.