Nitko nema pravo biti poslušan

06_12_2016  |  Autor: M. A.  |  Foto: Jelena Katavić
Nitko nema pravo biti poslušan

- Staviš citat Georgea Orwella na Facebook zid pa misliš da si buntovnik, ali tako samo stvaraš privid da nešto poduzimaš - kaže Svagi govoreći o svojoj radionici stripa Nitko nema pravo biti poslušan.

Ivan Svaguša Svagi akademski je umjetnik i crtač stripa, koji tim medijem progovara o različitim temama – od građanskog odgoja do društvene (ne)jednakosti, tolerancije, utjecaja medija na mlade. Svagi je osim toga vodio i radionice street arta i brojne strip-radionice u kojima tu umjetničku formu koristi kao medij za educiranje mladih. U tijeku je jedna takva radionica stripa, koja nosi ime Nitko nema pravo biti poslušan i koja će rezultirati izložbom u veljači u Splitu, a to je bio jedan od povoda za razgovor sa svestranim umjetnikom.

Zašto Nitko nema pravo biti poslušan?

Hannah Arendt politička je teoretičarka koja je u vrijeme 2. svjetskog rata iz Njemačke izbjegla u SAD, a u svojem se radu bavila pitanjima moći, autoriteta, demokracije… Nitko nema pravo biti poslušan citat je koji pripada upravo njoj i po kojem Svagijeva radionica nosi ime. - Najprije se, u sklopu 110. obljetnice rođenja Hannah Arendt, održala izložba u Berlinu, a onda je Ivana Erceg iz Hrvatsko-njemačkog društva u Splitu tu temu povukla ovamo. Kako smo već surađivali, pozvala me da zajedno razmislimo kakvu bi radionicu povezanu s Hannom Arendt mogli napravit. Izvukli smo ovaj citat za temu jer je njegova poruka i danas bitna. Tu se prije svega misli na bunt u razmišljanju. Kad se neke pojave analiziraju, kad im se kritički pristupi, tu onda vrlo lako može izostat poslušnost – objašnjava Svagi kako je odabrana tema radionice i dodaje: - U Fotoklubu će bit izložba njemačkog fotografa Haralda Schmidta pa ćemo i njegove fotografije, koje nam odgovaraju za temu, kolažirat, tj. kombinirat sa stripom.

Poanta je da mladi misle svojom glavom

Radionica stripa traje do kraja godine, a polaznici su uglavnom mladi. - Prvo se polaznici informiraju s tehnikom stripa i prolazimo različite vježbe, uz to i razgovaramo o porukama i stavovima Hanne Arendt, a onda oni sami smišljaju kako će njihov strip izgledat i kako će prikazat krovnu temu - objašnjava Svagi kako se obrađuje tema (ne)posluha. - Poanta je da misle svojom glavom, inače radionica ne bi imala smisla – smije se i objašnjava da je strip dobar medij za društveno angažirane teme kao što je ova jer, njegovim riječima, sekvence stripa dopuštaju da se razvije priča u smislu osvještavanja, pokretanja misli kod čitatelja.

Svi smo proizvod svoga vremena


Svagi iza sebe ima već niz radionica stripa za mlade, koje su imale društveno angažirane teme i koje su, osim tehnike crtanja stripa, mladima nudile edukaciju u temama kao što su tolerancija, borba protiv nasilja i slično. No, nemaju efekta na sve polaznike. - Obrađujemo teme koje su angažirane, ali od dosta mladih ne vidim baš neki feedback, tj. da rade na nekoj promjeni nakon što izađu sa radionice – kaže i dodaje da misli da je to tako velikim dijelom zbog vremena u kojem živimo. - Svi smo mi na neki način proizvod svoga vremena. U svakom pogledu imamo više izbora nego ikad, imamo pristup golemom broju informacija, o nekim se temama priča više nego ikad prije, kao recimo o toleranciji i različitosti, ali što se više govori o tome, čini mi se da toga manje ima. Isto je i s informacijama: što ih više ima, manje ih se iskorištava.

Bunt nije kad objaviš citat Georgea Orwella na Facebooku

U tom smislu Svagi veliki problem vidi u internetu ili, preciznije, u načinu na koji ga koristimo. - Ne mislim da je internet loša stvar, ali pitanje je šta s njim radimo. Obično ga iskoristimo da se virtualno iživimo pa onda nemamo potrebu djelovat u društvu. Na primjer, staviš citat Georgea Orwella na Facebook zid pa misliš da si buntovnik, ali tako samo stvaraš privid da nešto poduzimaš, a zapravo živiš tako što si poslušan i što se bojiš – zaključuje.

E ka!

Koga zanima kako Svagi djeluje stripom, može kliknuti link i vidjeti epizode njegovog online stripa E ka! - To je strip u formi pasice ili kaiša koji prati svakodnevnicu nekoliko likova koje svi znamo. Štoviše, to smo mi, vi, ona, on, onaj... To su Klara, Hugo, Mirna, Nik... Ono što sigurno možemo reć za njih jest da traže svoje mjesto pod suncem i pokušavaju shvatit koji se vrag to događa ovdje – objašnjava.

U Zonu na radionicu street arta sa Svagijem!

Sredinom svibnja Svagi će u Klubu Zona ponovno održati višednevnu, besplatnu radionicu street arta. Polaznicima će biti osiguran sav materijal potreban za izradu šablona, naljepnica itd., a učit će o povijesti grafita i street arta, o prebacivanju ideja na papir te o osnovama dizajniranja street arta. Već sada možeš rezervirati mjesto putem prijavnice na klub.infozona.hr.