Nigdjezemska: Ne mislimo da će nam Centar za mlade biti ni konkurencija ni alternativa

22_07_2024 / 11:25h  |  Autor: zadarski.hr  |  Foto: Jahvo Joža / Nigdjezemska
Nigdjezemska: Ne mislimo da će nam Centar za mlade biti ni konkurencija ni alternativa

Novi susjedi u Zadru.

Ljudima u Zadru, posebno mladima, dobro je poznato mjesto iznad Male pošte po imenu Nigdjezemska. No, već manje ljudi zna o čemu se tu zapravo radi, odnosno što je uopće Nigdjezemska.

To je civilna inicijativa koja skvotira u prostoru kotlovnice i menze bivšeg vojnog kompleksa "Stjepan Radić". Vlastitim naporima su obnovili te derutne prostore i stavili ih u funkciju, prvenstveno s namjerom okupljanja mladih u jednu autonomnu, društveno-kulturnu scenu koja djeluje i surađuje na horizontalnim "uradi sam" principima kooperacije i solidarnosti. 

Prvo su sve financirali sami, davali iz svojih džepova, zatim su organizirali donacijske večeri, organizirali bi događaje na kojima se moglo donirati, a pokretali su i crowdfunding kampanje, odnosno sakupljanje novca na internetu za precizno određenu svrhu, primjerice kada su postavljali zvučnu izolaciju u prostoru u kojem se održavaju svirke i kada su obnavljali krov - piše zadarski.hr.

Najvidljivije aktivnosti Nigdjezemske su ipak koncerti koje organiziraju u obliku javnih proba, a na taj način često pružaju šansu demo bendovima da si sami organiziraju probe ili nastupe.

Međutim, imaju - ili preciznije, imat će - još jednog susjeda, Centar za mlade, čiji početak djelovanja se čeka, a navodno se neće čekati dalje od jeseni.

Programska namjena Centra usmjerena je kroz aktivnosti brojnih udruga s područja neformalnog obrazovanja, kulture i podrške mladima. Jednostavnije, Centar je zamišljen kao mjesto okupljanja, druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, mjesto za odvijanje programa profesionalne edukacije i jačanja kapaciteta civilnog društva, mjesto razvijanja stvaralačkih i kreativnih potencijala kroz radionice, izvedbene predstave, koncerte, performanse, izložbe, rezidencijalne programe i gostovanja, multimedijske produkcije itd.

Znači li ovo da je položaj Nigdjezemske time ugrožen, odnosno dolazi li im konkurencija ili alternativa alternativi?

- Ne mislimo da će nam biti ni konkurencija ni alternativa. Smatramo da se naš prostor logički uklapa u prostor tj. susjedstvo Centra za mlade i što se nas tiče je odlično to što ćemo biti susjedi jer je naše mišljenje da bismo se trebali nadovezivati, centar kao predstavnik institucionalne kulture i mi kao akteri alternativne kulture. Centar će zadovoljiti potrebe suvremene zadarske kulturne scene, a mi ćemo, kao dosad, zadovoljavati potrebe alternativne scene mladih - kaže Marko.

Cijeli razgovor dostupan je na zadarski.hr.