Ničije dete - svačiji favorit

09_06_2015 / 10:35h  |  Autor: Martina Melvan  |  Foto: Katarina Vušković
Ničije dete - svačiji favorit

Treću večer Festivala mediteranskog filma Split u ljetnom kinu Bačvice obilježio je film Ničije dete debitantskog redatelja Vuka Ršumovića. Publiku je posebno oduševio mladi Denis Murić u ulozi dječaka kojeg su odgojili vukovi.

Treću večer Festivala mediteranskog filma Split u ljetnom kinu Bačvice obilježio je film Ničije dete debitantskog redatelja Vuka Ršumovića. Uz dugi pljesak, za vrijeme prikazivanja u prepunom gledalištu potkrala se i pokoja suza, a posebno je oduševio šesnaestogodišnji Denis Murić u ulozi dječaka kojeg su odgojili vukovi.

Radnja filma započinje u proljeće '88., kada lovci u šumi pored Tuzle pronalaze nepoznato divlje dijete koje reagira i ponaša se kao životinja. Dječaku nasumično dodjeljuju ime Haris Pućurica te ga šalju u beogradsko sirotište gdje uz pomoć Žike, jednog od štićenika doma, polako započinje razvijati socijalne vještine, ali se također susreće s posve novim problemima.

Scenarij se temelji na već zaboravljenoj prijeratnoj priči o travničkom dječaku iz šume koju je Ršumović izgradio u svoj filmski prvijenac. Književni i filmski interes za temu djece koje su odgojile divlje životinje postoji već godinama, pa su kritičari Ničije dete povezali s Divljim djetetom Françoisa Truffauta iz 1970. godine. Ipak, slažu se kako ova balkanska verzija nudi nešto drugačije budući da se sa svijetom divljine isprepliće onaj civilizirani koji u priču polako, ali sigurno unosi nemir rata.

Uz pohvale samom filmu, domaći i strani mediji osvrnuli su se također na odlično odrađenu ulogu Harisa, kojemu je mladi Denis Murić dao zadivljujuću uvjerljivost i snagu karaktera. Upravo zbog toga dobio je zaslužene ovacije splitske publike kada se nakon prikazivanja filma zajedno s direktorom fotografije Damjanom Radovanovićem pojavio na pozornici.

Iako se doimalo da ga je reakcija publike pomalo zatekla, Denis je zahvalio na gostoprimstvu i pljesku.
- Ovo je prvi put da se film prikazao na otvorenom, pod vedrim nebom. Ambijent nije mogao biti bolji, a grad je uistinu predivan. Primijetio sam za vrijeme prikazivanja da je publika imala odličnu komunikaciju s filmom, drago mi je što vam se toliko svidio – zaključio je.

Nakon filma, činjenica da je iduće jutro ujedno početak novog radnog tjedna nije omela one najraspoloženije da se opuste uz Matanove plesne brojeve i poneko piće sa šanka, tako da je i nedjelja veselo zaključena ugodnim druženjem.

Ničije dete je prilikom prikazivanja u popratnom programu Tjedna kritike na filmskom festivalu u Veneciji osvojio tri priznanja – nagradu publike, nagradu za najbolji scenarij, te nagradu kritike žirija za najbolji film izvan natjecateljske kategorije. Zbog toga ne čudi da trenutno s visokom ocjenom 4,8 prema glasovima publike drži prvo mjesto ljestvice FMFS-a.

Drugo mjesto drži Mali Quinquin

U subotu je u Zlatnim vratima prikazana je francuska mini-serija Mali Quinquin francuskog redatelja Bruna Dumonta. Riječ je o humorističnom metafizičkom trileru čija radnja započinje otkrićem ljudskog tijela u truplu krave na sjevernoj obali Francuske. Na bizarnom slučaju radi kapetan Van der Weyden koji istovremeno rješava problem mladog delikventa Quinquina. Publika FMFS-a se složila sa svjetskim kritičarima dodijelivši Malom ocjenu 4,04 kojom se trenutno nalazi na drugom mjestu u kategoriji dugometražnih filmova.