Nemoj da te nosin doma

03_01_2017  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Liga za prvenciju ovisnosti / Facebook
Nemoj da te nosin doma

Sinko/ćerce, nemoj da te nosin doma; Bolje grlit curu nego WC školjku – natpisi su to na majicama, koje su osmislili mladi za splitsku Ligu za prevenciju ovisnosti, u sklopu kampanje protiv prekomjernog ispijanja alkohola.

Sinko/ćerce, nemoj da te nosin doma; Bolje grlit curu nego WC školjku – natpisi su to na majicama, koje su osmislili mladi za splitsku Ligu za prevenciju ovisnosti. Liga je, naime, sredinom pokrenula Pomalo - kampanju protiv prekomjernog ispijanja alkohola, koja traje sve do 2017. godine.

Kampanju su osmislili mladi za mlade


- Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti obilježavao se u razdoblju između 15. studenoga i 15. prosinca. S obzirom da je prekomjerno pijenje alkohola među mladima problem koji je prisutan cijelu godinu, a ne samo u navedenom mjesecu, Liga za prevenciju ovisnosti krenula je s kampanjom simbolično 15. prosinca, zadnji dan Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. Kampanju su osmisli mladi – Ligini volonteri, u sklopu projekta EMA – edukacija mladih edukatora - pojasnile su Josipa i Ivana iz Lige.

Hrvatski učenici piju iznad prosjeka


Da je prekomjerno ispijanje alkohola među mladima u Hrvatskoj raširena pojava, potvrđuje istraživanje ESPAD iz 2011. i 2015 (Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima). Prema ESPAD-u, objašnjavaju iz Lige, u svim pokazateljima pijenja alkohola hrvatski su učenici iznad europskog prosjeka. U 2015. godini 92% mladih u Hrvatskoj (15-16 godina starosti) je probalo alkohol, što nas smješta na 5. mjesto u odnosu na ostale europske zemlje. To ukazuje na trend povećanja u odnosu na 2011. godinu, kad je alkohol probalo 85% mladih, što nas je smjestilo na 12. mjesto u odnosu na ostale europske zemlje. U zadnjih 30 dana 55% mladih je pilo alkohol, što je ipak nešto niže u odnosu na 2011. godinu kad je isto navelo 66% učenika i učenica te je pijanstvo iskusilo 16% učenika i učenica u odnosu na 21% 2011. godine. Jedan od pokazatelja raširenosti pijenja među mladima je i ekscesivno pijenje, tzv. binge drinking, koje se odnosi na pijenje 5 ili više pića u jednoj prigodi koje nas smješta na 5. mjesto, a isto je iskusilo 47% učenika/ca u zadnjih mjesec, a 2011. godine 21% učenika/ca.

- Prekomjerno pijenje alkohola kod mladih može dovesti do brojnih fizičkih i psihičkih posljedica kao što su: mamurluk, neuspjeh u školi, sklonosti ka rizičnom ponašanju (nezaštićeni seksualni odnosi, nasilje, neodgovorno ponašanje u prometu itd.), trovanje alkoholom, razvoj alkoholizma, prerana smrt… - poručuju iz Lige.

Kako podržati kampanju

Kampanja se provodi putem svih medija, a najviše putem Facebooka. Podržavaju je i brojne javne osobe – Toni Milun, Zabranjeno pušenje, Špurijus, Ultimatum i drugi, a podržati je mogu i svi koji to žele, a Josipa i Ivana otkrile su kako: - Možete to učiniti dijeljenjem naših objava na društvenim mrežama, financijskom donacijom na HR74 2330003-1100087011 s naznakom Donacija za kampanju POMALO! , kao i kupnjom majica u prostoru udruge. Sredstva prikupljena na ovaj način ćemo ulagati u daljnu provedbu kampanje, izradu plakata, novih majci, bedževa, naljepnica, kojećemo distribuirati putem udruga mladih i ustanova koje rade s mladima.