Nek' nam EU primjer bude - Poljska

24_05_2013 / 10:12h  |  Autor: Marja Radić
Nek' nam EU primjer bude - Poljska

Iako su dobro popunili dvoranu, studenti nisu iskazali preveliko zanimanje za ono što ima reći šef Delegacije EU. Paul Vandoren istaknuo je koristi našeg ulaska u obitelj europskih zemalja...

Budući da je preostalo samo 40ak dana do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, bio je pravi trenutak za predavanje šefa Delegacije EU veleposlanika Paula Vandorena koje se održalo u srijedu na Ekonomskom fakultetu u Splitu pod nazivom Dobrodošla Hrvatska – prednosti i izazovi članstva u Europskoj Uniji.

Potrebno je nastaviti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, reformirati pravosuđe i sporu administraciju


Nakon par riječi čestitki i dobrodošlice u EU koje je izrekao na hrvatskom jeziku, Paul Vandoren istaknuo je koristi našeg ulaska u obitelj europskih zemalja. - Vrijednosti EU-e su poštenje, demokracija, poštivanje ljudskih prava i prava manjina te nemaju samo simbolično i političko značenje već stvarni efekt kroz pravila i zakone – kazao je i dodao kako je cilj Unije promovirati mir, sigurnost i pravdu u čijem se svjetlu i Hrvatska treba razvijati.

Najveća prednost Unije je veliko gospodarsko tržište koje koristi 400 milijuna ljudi. Bit ćemo u mogućnosti ponuditi kvalitete, usluge i cijene, a ostale zemlje će imati puni pristup hrvatskom tržištu. Naše tvrtke će moći iskoristiti europske ugovore i fondove, a imat će i najveće područje za investicije koje Hrvatska mora privući i ponuditi nove poslove investitorima, ali i svojim građanima. Sve se vrti oko kompetitivnosti Hrvatske na tržištu, a da ona bude bolja potrebno je nastaviti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, reformirati pravosuđe i sporu administraciju.

O našim manama koje imamo pri dovođenju investicija šef delegacije je rekao: - Treba pripremiti projekte i odrediti prioritete. Administrativni postupci su bitni jer investitori moraju znati gdje će ulagati i koliko će to trajati. U Hrvatskoj imaju poteškoća jer birokracija traje predugo, porez se plaća puno i na previše razina.

Studenti će se valjda vraćati u Hrvatsku

Po njegovom mišljenju, željeznice su nam loše, a gradnja Pelješkog mosta se može financirati iz europskih fondova, ali se čeka posljednje izvješće stručnjaka je li ona najbolje rješenje. Za primjer dobrog izvlačenja novca iz europskih fondova uzeo je Poljsku koja je u početku bila euroskeptik, no svojim radom i strategijom je prosperirala te je sada 80% stanovništva za EU.

Na kraju se veleposlanik osvrnuo na studente koji će moći studirati svugdje u Europi pod istim uvjetima kao i svi europski studenti te je izrazio vjeru kako će se nakon toga vratiti u Hrvatsku jer mora biti investicija i poslova, a to zahtijeva dobre strategije i konstantan rad države.

Iako je dvorana bila dobro popunjena, studenti nisu iskazali preveliko zanimanje za ono što ima reći šef Delegacije EU. Nadamo se kako će zainteresiranost za EU porasti nakon što postanemo njeni punopravni građani.