Nauči štedjeti i osvoji iPhone

28_09_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: stedopis.hr
Nauči štedjeti i osvoji iPhone

Kako bi mladi stekli osnovna znanja o osobnim financijama, Udruga Štedopis organizira edukativni nagradni natječaj Pametno sa svojim novcem. Mogu sudjelovati srednjoškolci i studenti, a najsretniji će osvojiti iPhone.

Kako bi mladi stekli osnovna znanja o osobnim financijama, Udruga Štedopis organizira edukativni nagradni natječaj Pametno sa svojim novcem. U njemu mogu sudjelovati svi srednjoškolci i studenti.

Online financijski program Pametno sa svojim novcem pomaže mladima u upravljanju osobnim financijama i financijski odgovornom ponašanju, donosi temeljna znanja i praktične primjere financijskog planiranja, vođenja osobnog proračuna, korištenja bankovnih računa, platnih i kreditnih kartica.

Na kraju edukacije nalazi se kviz, a najbrži i najtočniji odgovori tjedno će osvojiti iPhone mobitele. Svaki tjedan najbrži i najtočniji prst osvaja iPhone 6s Space Gray ili iPhone SE Gold.

Savjeti za brže učenje i bolje raspolaganje novcem

Tijekom edukacije mladi će se susresti s pet kategorija: Osobni proračun, Vaši prihodi, Vaši rashodi, Odnos s bankom te Platne kartice. Kako bi pomogao da što više mladih uspješno završi trening, Štedopis je pripremio pet najvažnijih savjeta koji mladima mogu pomoći u upravljanju novcem i u savladavanju online edukacije.

1. Pratite koliko trošite. Kada vidite koliko novca potrošite na ispijanje kave s prijateljima, možda shvatite da neki mjesečni troškovi zapravo i nisu nužnost, već luksuz.

2. Za bolji pregled vlastitog budžeta, kreirajte popis potreba i želja. Planirajte novac za potrebe i provjerite koliko vam je ostalo za želje.

3. Počnite štedjeti. Vremena kada su ljudi čuvali novac u čarapi ili ispod madraca su davno prošla. Ako si želite priuštiti nešto posebno, kao što je putovanje, dobar način ostvarivanja tog sna je otvaranje štednog računa. Ako ne trošite taj novac neko vrijeme, banka vam isplaćuje kamatu kao nagradu. Također, svaki put kada zaradite nešto novca, odvojite 10% i stavite to na štedni račun.

4. Vaš prvi susret s bankom sigurno će uključivati otvaranje osobnog računa. Za povremene prihode, kao što su prihodi od studentskih poslova, odaberite žiro račun, a za primanje plaće otvorite tekući račun.

5. Bilo da podižete gotovinu, plaćate račune ili robe i usluge, uz karticu ne morate brinuti imate li dovoljno gotovine sa sobom. Kada koristite karticu za plaćanje u inozemstvu ili za online plaćanja u stranim trgovinama, pripazite na tečaj, tj. na konverziju strane valute u domaću.

Nagradni natječaj dostupan je na ovom linku, a dodatne informacije o Štedopisu ovdje.

Rok za prijavu: 31. listopada 2016.