Nauči prepoznati propagandu!

15_04_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Roko Britvić, arhiv
Nauči prepoznati propagandu!

Uskoro se zatvaraju prijave za radionicu o jezičnoj manipulaciji koja će se održati u Info zoni. Radionica je namijenjena svima koji žele naučiti kako kritički pristupati informacijama i raspoznati informaciju od propagande.

Uskoro se zatvaraju prijave za radionicu o jezičnoj manipulaciji koja će se održati u Info zoni, od 20. do 22. travnja, od 18 do 19.30. Sudjelovanje je besplatno, a prijavnica je dostupna na klub.infozona.hr.

>> Pročitaj najavu mjesečnog programa u travnju
>> Prijavi se na klub.infozona.hr
>> Prati informacije i potvrdi dolazak na Facebooku


Bez jezika međusobno bismo se puno teže sporazumijevali i surađivali, no često nismo ni svjesni da smo izloženi manipulaciji jezikom. Isticanje nacionalnosti sportaša zbog vezivanja njihova osobnog uspjeha uz uspjeh nacije, upotreba nestandardne terminologije s ciljem skrivanja neke teme od kritike šire javnosti, kao i subjektivno dodjeljivanje uloga žrtve i agresora u izvještavanju o oružanom sukobu tek su neki primjer jezične manipulacije s kojom se susrećemo gotovo svakodnevno. Sudionici radionice će se u teorijskom i praktičnom radu educirati kako prepoznati mistifikaciju u jeziku i jezične manipulacije.

- Radionica je namijenjena studentima filologije, lingvistike, sociologije i novinarstva, ali i svim drugima zainteresiranima koji žele naučiti kako kritički pristupati informacijama i raspoznati informaciju od propagande - poručuje lingvistica Ana Marković koja će radionicu voditi u suradnji sa sociologinjom Blankom Čop.

Aktivnost se realizira u sklopu programa Klub za mlade Zona koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.