Pročitaj suvremeni ples!

04_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Rudy and Peter Skitterians, Pixabay
Pročitaj suvremeni ples!

Radionica se sastoji od dvije dvosatne teorijsko - praktične sesije. Nije potrebno nikakvo plesno iskustvo, nego samo interes i znatiželja. Praktični dijelovi bit će prilagođeni i dostupni svim pojedincima.

Ovoga će se vikenda ( 9.11. od 15-17h i 10.11. od 10-12h) u Domu mladih održati besplatna radionica pod nazivom Kako čitati suvremenu plesnu izvedbu?. Voditeljica radionice je plesna umjetnica i publicistkinja Iva Nerina Sibila.
Radionica je osmišljena kao informativan i dinamičan susret s osnovnim pojmovima suvremenog plesa 20. i 21 stoljeća. Sastoji se od dvije dvosatne teorijsko - praktične sesije, u kojima će se kroz seriju video isječaka i diskusija o viđenom proći kroz neke od najznačajnijih pojava i figura modernog i suvremenog plesa u Europi i Americi. Voditeljica će se pozabaviti počecima 20. stoljeća i zaviriti u berlinske i pariške plesne filmske arhive, krenuti od Umirućeg labuda Ane Pavlove prema Vještičjem plesu Mary Wigman, zatim razmotriti američku modernističku scenu i klasike plesa poput Marthe Graham i Merce Cunninghama. Europskim suvremenim plesom bavit će se kroz belgijsku i britansku scenu 80-ih i 90-ih i utjecaj plesnog filma na širenje plesa izvan kazlišnih scena. Suvremene plesne i izvedbene prakse nezaobilazne su bez radova Xaviera Le Roya i Jeromea Bela.
Praktični dio sastoji se od demonstracija plesnih tehnika i koreografskih strategija, uz zajednički pokušaj ulaska u tjelesnu i plesačku stranu proučavanoga.

Za radionicu nije potrebno nikakvo plesno iskustvo, nego samo interes i znatiželja. Praktični dijelovi bit će prilagođeni i dostupni svim pojedincima.
Cilj radionice je pribiližiti načine doživljavanja i razumijevanja raznih plesnih stilova, u odnosu na vrijeme i mjesto na kojemu su nastali te ponuditi polaznicima alate za iščitavanje značenja, koreografskih namjera ili emotivnih poticaja.

Radionica je dio programa Razvoja publike Hrvatskog centra ITI (International theatre Institute). U Splitu se provodi pod organizacijom Kolaborativne Izvedbene Platforme-KIP i besplatna je za sve zainteresirane. Radi ograničenog broja mjesta, potrebno je svoj dolazak prijaviti na [email protected]