Najjači FMFS dosad

27_05_2014 / 15:40h  |  Autor: Ivana Zec  |  Foto: Luka Kivela, arhiv
Najjači FMFS dosad

Tijekom devet dana FMFS nudi 81 film iz 30 zemalja, koji će biti prikazani na tri lokacije – Ljetno kino Bačvice, Kinoteka Zlatna vrata i caffe Galerija u sklopu Galerije umjetnina.

Sedmi Festival mediteranskog filma Split otvara svoja vrata u petak, 6. lipnja, izraelskim filmom Magic man, uz prisustvo glavnog glumca Makrama Khourya. Tijekom devet dana FMFS nudi 81 film iz 30 zemalja, koji će biti prikazani na tri lokacije – Ljetno kino Bačvice, Kinoteka Zlatna vrata i caffe Galerija u sklopu Galerije umjetnina.

U dugometražnom programu Festivala nalazi se čak devet regionalnih i još pet hrvatskih filmskih premijera, a splitska publika imat će priliku vidjeti i za Oscara nominirane palestinskog Omara i egipatski Trg. Još jedna od zanimljivosti ovogodišnjeg festivala jest dolazak autora dviju španjolskih komedija – David Trueba stiže sa šest osvojenih nagrada Goya za film Život je lakši zatvorenih očiju, a hit Velika španjolska obitelj promovirat će redatelj Daniel Sanchez Arevalo te jedan od trenutno najpoznatijih španjolskih glumaca Quim Gutierrez.

Službeni program FMFS-a obiluje nizom, uglavnom nagrađenih, europskih filmova – talijanski film Sacro Gra osvojio je Zlatnog lava u Veneciji, turski Dok nas smrt ne rastavi nagrađen je za najbolju režiju na Istanbul Film Festivalu, a publika će vidjeti i kontroverznu francusku dramu Neznanac na jezeru. Posebnu pozornost sigurno će izazvati i prvo prikazivanje dokumentarca Leona Rizmaula Mosor živi vječno, o Miloradu Bibiću Mosoru.

Ovogodišnji festival, osim iznimnih filmova u konkurenciji, obiluje i onima izvan nje. Tu su Venera u krznu Romana Polanskog, koja će u Splitu imati premijeru, kao i čileansko-španjolski hit Gloria te izraelski animirani film Kongres.
- Po već iskušanom i prepoznatom receptu, i ove godine u programu imamo gotovo sve najbolje od filmske industrije mediteranskih zemalja. Izuzetno smo ponosni odabranim naslovima i smatram kako imamo najjači program do sada, s čim će se, vjerujem, i publika složiti. FMFS je zaista postao Festival s ugledom u inozemstvu, što se vidi i po ovolikom broju regionalnih premijera te gostovanjima autora koji su redom ugledni filmaši - rekao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split.

Prošlogodišnja odluka da se uoči projekcija glavnih dugometražnih naslova prikazuju Ješke, kratkometražni hrvatski filmovi, pokazala se punim pogotkom. Festival otvara Ješka Igora Šeregija - Priča o Mari iz Velog varoša, a Poklon predsjednika Nixona istog autora zatvorit će FMFS. Na programu su i Autofokus Borisa Poljaka, Zujanje Dinka Božanića, Pragovi Dijane Mlađenović, dva filma Nebojše Slijepčevića - Kutija i Muški film, dokumentarac Škverski kipar o poznatom splitskom umjetniku Stanislavu Bavčeviću i Ljubi bližnjega svoga Darovana Tušeka.

Program mediteranskih filmova za djecu Mali meDITEran odvijat će se u popodnevnim terminima vikendom, a selektorica Sandra Rančić i ove je godine zadužena za program glazbenih dokumentaraca, od kojih se posebno izdvaja europska premijera filma o festivalu trube u Guči, naziva Rock the Trumpet.

Kao i do sada, glavna dva programa prikazivat će se u Ljetnom kinu Bačvice i kinoteci Zlatna vrata, a međunarodni kratki program u novom kinu, koje će se nalaziti u caffeu Galerija. U Galeriji umjetnina Split bit će organizirani i razgovori s gostima, predavanja, tribine...

Kompletan program sedmog Festivala mediteranskog filma Split može se pronaći na službenoj stranici FMFS-a. Na istoj je stranici već moguća i rezervacija ulaznica. Novost je i pretprodaja ulaznica koja kreće od 30. svibnja u Galeriji umjetnina te festivalska ulaznica koja svojim vlasnicima omogućuje niz pogodnosti.