Na treningu za lokalne koordinatore za mlade sudjelovala je i Info zona

26_03_2024 / 18:56h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: MMH
Na treningu za lokalne koordinatore za mlade sudjelovala je i Info zona

Okupio je mlade iz cijele Hrvatske.

Sredinom ožujka u Zagrebu se, u organizaciji Mreže mladih Hrvatske, održao intenzivan trodnevni treningu namijenjen lokalnim koordinatorima za mlade. Okupio je mlade iz cijele Hrvatske koji već aktivno sudjeluju u društvenim inicijativama, posebno onima usmjerenima prema mladima, a predstavnica Info zone bila je Josipa Bičanić.

- Glavni cilj ovog treninga bio je educirati mlade o važnosti aktivnog uključivanja u zajednicu te im približiti koncepte aktivizma i zagovaranja prava, posebno u kontekstu oblikovanja politika usmjerenih prema mladima. Predstavnica UNICEF-a prezentirala je program UPSHIFT i potaknula mlade da se aktivno uključe u njegovu provedbu, koja je planirana za područje Dalmacije. Najveći naglasak stavljen je na povezivanje mladih i zajedničko brainstormanje rješenja za konkretne probleme u njihovim lokalnim zajednicama. Na ovaj način, mladi su imali priliku usporediti svoja iskustva i perspektive, bez obzira jesu li iz urbane sredine ili ruralnih područja. Jedan od ključnih problema koji su mladi istaknuli bio je nedostatak adekvatne infrastrukture, nedostatak pristupačnih informacija mladima te oskudna ponuda zabavnih i kulturnih sadržaja namijenjenih njima - ispričala je Josipa.

Na kraju treninga svaki sudionik izradio je konkretan “Plan za 5!” usmjeren na rješavanje specifičnih potreba u svojoj lokalnoj zajednici. Prezentacija planova iskorištena je za raspravu o mogućnostima njihove realizacije pa će neki planovi sigurno pronaći primjenu i u praksi.