Na Marjanu i zastava duginih boja

04_05_2013 / 16:24h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Tomislav Ladišić, arhiva
Na Marjanu i zastava duginih boja

Doznali smo kakav je stav nekih od kandidata za gradonačelnika Splita i Gradsko vijeće prema pravima LGBT osoba. Svi osim HSP-a podržavaju Split Pride, kao i podizanje zastave duginih boja na Marjanu...

Kakav je stav nekih od kandidata za gradonačelnika Splita i Gradsko vijeće prema pravima LGBT osoba doznali smo u petak u Kinoteci Zlatna vrata. Ni ovaj događaj nije prošao bez jakih snaga reda i mira koje su zlu ne trebalo dežurale u hodniku.

Na poziv udruga Kontra i R!špet odazvalo se sedam kandidata – ispod dugine zastave na pozornici Kinoteke svoje stavove sa okupljenima su podjelili Ana Rodin (SPH), Danira Matošić Matičević (Nezavisna lista Marijane Puljak), Marita Brčić Kuljiš (Laburistička stranka), Dragan Markovina (Drugo lice Splita), Vlade Matas (Nezavisna lista Anđelke Visković), Ivo Baldasar (SDP-HNS-HSU) te Marijo Popović (HSP). Sedmorka je gotovo sat vremena odgovarala na pitanja koja su im naizmjence postavljali Sanja Juras i Ljubo Mateljan.

Tako smo saznali da deklariranih pripadnika LGBT zajednice na listi imaju samo Laburisti i Drugo lice Splita, ali i da prava LGBT osoba podržavaju svi osim HSP-a, čiji je kandidat istaknuo kako oni promiču ravnopravnost žena. Svi osim HSP-a podržavaju Split Pride, kao i podizanje zastave duginih boja na Marjanu – dapače, Markovina je istaknuo kako bi želio sam podići zastavu na što je Baldasar nadodao da će je podići skupa ako on postane gradonačelnik. Većina kandidata su i sami sudjelovali na dosadašnjim povorkama kao građani. Svi su se složili da homofobne i uvredljive grafite treba ukloniti sa ulica dok su za financiranje programa koji promiču toleranciju svi osim HSP-a – Popović je istaknuo kako su protiv svih aktivnosti koje promiču sadašnju rutu Pridea.

Što se podrške prvom LGBT centru na ovim prostorima tiče, najdalje je otišao Markovina koji je predložio da se centar smjesti na Katalinka, a Popović je rekao kako smatra da postoje drugi prioriteti u gradu, poput nezaposlenosti. Gej turizam su svi (osim Popovića) zdušno podržali – u nekoj daljoj budućnosti – no na pitanje iz publike što je uopće gej turizam odgovor je ponudio jedino Baldasar, koji je istaknuo kako je i sam sudjelovao u organizaciji kongresa tog tipa. Većina se kandidata složilo da je današnji položaj LGBT osoba loš, ali da kao društvo napredujemo, dok se Markovina pozvao na nedavno objavljeno istraživanje prema kojem su mladi sve konzervativniji te rekao kako se kotač povijesti vraća unazad i stvari idu nagore.

Nakon posljednjeg pitanja, kandidati i publika su se izgubili u raspravama o plaćanju zaštitara za Split Pride te filozofiji o Ustavu i ljudskim pravima, gdje su se iskazali pojedinci iz publike koji su došli podijeliti sa svijetom svoje mišljenje o LGBT osobama, a ne sudjelovati na tribini naziva Potrebe splitske LGBT zajednice. Tribina se na koncu pretvorila u raspravu koja se naprosto počela vrtjeti u krug, uz argumente koje slušamo već mjesecima, godinama. Nažalost, očito ih treba još uvijek ponavljati.