Muzici nije žao što nisam na sceni

24_12_2013 / 10:36h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Ada
Muzici nije žao što nisam na sceni

Posljednja ovogodišnja Bookara ugostila je Marka Pogačara a povod razgovoru bila je promocija glazbenog dnevnika Jugoton gori. Premda je Marko u više navrata istaknuo da nije audiofil, Marijo ga je potaknuo da se raspriča i o glazbi.

Posljednja ovogodišnja Bookara Marija Glavaša održana ovoga ponedjeljka u Info zoni ugostila je jednoga od najplodnijih hrvatskih suvremenih autora, Marka Pogačara. Povod razgovoru bila je promocija glazbenog dnevnika Jugoton gori, neuobičajenog izbora teme i formata za ovog mladog autora.

Prostor Info zone popunio se već prije 20 sati, pa je bukara spuštena na stol točno na vrijeme a Marijo i Marko započeli su ćakulu o Markovim trenutnim rezidencijama, obvezama i planovima. Kako je publika nastavila pristizati, voditelj i gost preselili su se na kauč prepustivši slobodne sjedalice novopridošlim gledateljima, ali na koncu je dio posjetitelja razgovor ipak pratio na nogama.

Krenulo je kao književna kritika na stihove pjesama

Budući je Marko u prvome redu poznat po pjesničkom opusu, logično je bilo pitanje što ga je dovelo do toga da piše o glazbi. – Dogovor sa portalom booksa.hr bio je kolumna u tjednom ritmu na temu prema izboru, pa sam odlučio pisati o muzici. To je bio izazov – da ne bude patetično i traljavo, a opet da ne idolizira aktere – rekao je Marko. Ispričao je da je kolumna isprva bila zamišljena kao književna kritika na stihove pjesama, ali se to pokazalo kao loša ideja. – Skužio sam da ni ja to ne mogu čitati, pa smo nastavili raditi na ideji i došli do tog formata koji nam je bio prihvatljiv – objasnio je.

Prisjetio se, na Marijev poticaj, kako je svirao bubanj u nekoliko bendova, isprva punk a zatim post punk glazbenog izričaja. Rekao je da nije bio dobar bubnjar. – Muzici nije žao što više nisam na sceni – nasmijao se. Na Marijovo pitanje o posljednjem nastupu u ulozi glazbenika ispričao je anegdotu iz Senegala, gdje je uz dvoje poznanika iz Hrvatske upoznao lokalne repere koji su ih pozvali da nastupaju u lokalnoj mjesnoj zajednici u slamu. – Došli smo tamo, a na plakatu je, između ostalog, pisalo Croatian crew. Svirali smo 15 minuta, njima se svidjelo. – Senegal vas obožava – konstatirao je Marijo. – Samo zato što nas ne razumiju – odvratio je Marko.

Pedesetak mini-eseja o izvođačima i pjesmama iz bivše države

Otkrio je da ustvari nije planirao ukoričiti ove radove, ali je dobivao poticaje od drugih, pa je počeo ponovo prečitavati objavljene kolumne, što ga je ponukalo na to da ispravi faktografske pogreške u tekstovima. U knjizi se tako našlo pedesetak mini-eseja o izvođačima i pjesmama iz bivše države, poznatih izvođača kao što su Azra ('68.), KUD Idioti (Za tebe), Let 3 (Sam u vodi), Laibach (Država), Ibrica Jusić (Ne dajte da vas zavedu), ali i bendova koji nisu nikada pripadali mainstreamu: Sexa, Why stakla, Gone bald, Termiti, Gori uši Winnetou, Mizar...

Premda je Marko u više navrata istaknuo da nije audiofil, Marijo ga je potaknuo da se raspriča o glazbi. Istaknuo je da su za njega druge glazbene scene bile izrazito važne. – Gang of four, Black Flag, Joy Division ili Sonic Youth mi znače više od pola bendova nabrojenih u knjizi, ali dogovor je bio pisati o domaćoj glazbi – objasnio je naglasivši da mu je kod glazbe važno što se svira a ne samo kako zvuči.

Marko je otkrio i da je naslov knjige preuzet od imena soundsystema koji su tvorili Narantxa i Dino iz nedavno ugašene grupe Hemendex.

Dotaknuli su se i Markovog načina života – često mijenja mjesto stanovanja i dosta vremena provodi na rezidencijama diljem svijeta. – Ne volim mistificiranje pisanja. Mogu raditi bilo gdje bilo kad, i zato se mogu snalaziti po rezidencijama. Ako voliš putovati, to je super, ali ako ne voliš, to je problem – rekao je te dodao da njemu odgovara takav stil života.

U Južnoj Americi poezija je među pukom, nije prognana u akademsku sferu

Književna večer ne bi bila kompletna bez čitanja iz djela koje se promovira – dok je Marko tražio odgovarajući ulomak, Marijo ga je crtao na ploči. Izbor je pao na insert iz eseja inspiriranog pjesmom Bog nima telefona benda Lačni Franz.

Prije završetka jednostatnog druženja Marijo je potaknuo gosta da priča o Južnoj Americi i iskustvu zbog kojega se želi tamo vratiti. – Poezija je među pukom, nije prognana u akademsku sferu – objašnjava Marko i dodaje da se ulaže u obrazovanje i u čitanje, a knjige se dosta subvencioniraju. – Pismenost koja se razlikuje od elementarne pismenosti razvija se političkom odlukom. Stanje u našem društvu može se mijenjati samo promjenom politike – istaknuo je.

Ako ste propustili priliku za Jugoton gori s potpisom

Knjiga Jugoton gori objavljena je u biblioteci Avantura nakladničke kuće Sandorf, koju je pokrenuo Ivan Sršen s namjerom da okuplja autore iz prostora bivše Jugoslavije. Posjetitelji su knjigu imali priliku kupiti po akcijskoj cijeni od 60 kuna (i dobiti potpis autora), a oni koji su priliku propustili, knjigu mogu potražiti u knjižarama, gdje se prodaje po cijeni od 95 kuna.