Mreža mladih Hrvatske: Ne pričajte o mladima bez mladih!

13_08_2024 / 13:25h  |  Autor: I.Z.  |  Foto: MMH
Mreža mladih Hrvatske: Ne pričajte o mladima bez mladih!

Povodom Međunarodnog dana mladih.

Povodom Međunarodnog dana mladih, Mreža mladih Hrvatske (MMH) predstavila je publikaciju pod nazivom "Izbori 2024: Ima li (tu) mjesta za mlade?". U publikaciji se otkrivaju podaci i činjenice o uključenosti mladih u demokratske procese i pruža uvid u trenutne političke trendove i potrebe mladih. Najvažnije, sadrži preporuke koje je nužno provesti ako želimo smanjiti apatiju mladih prema demokratskom djelovanju i omogućiti im stvaranje perspektive koja će ih motivirati da ostanu i razviju život u Hrvatskoj.

- Ne razmišljajući o mladima, ne brinemo niti o našoj sadašnjosti niti o našoj budućnosti. Potrebe i izazovi s kojima se mladi suočavaju dugogodišnja su tematika za koju se treba boriti da dođe na dnevni red društvenih rasprava danas, a ne sutra, jer sutra će biti kasno - poručuju iz MMH.

Upozoravaju i da mladi nemaju ulogu u predstavničkoj demokraciji kao drugi građani te ističu problem niske političke participacije mladih. Kao rješenja nude sedam preporuka: uvođenje kvota za mlade unutar stranačkih struktura, osvještavanje važnosti participacije mladih, snižavanje dobne granice za glasanje na 16 godina, vraćanje predmeta Politika i gospodarstvo (PiG) u srednje strukovne škole, promocija participativnog budžetiranja u lokalnim zajednicama, jačanje neovisnosti Savjeta mladih i poticanje njihovog osnivanja te razvijanje strategija za zaštitu mladih kandidata i kandidatkinja od govora mržnje na društvenim mrežama.

- Donositelji odluka i drugi ključni dionici trebaju biti svjesni da bez strukturiranog dijaloga s mladima na svim razinama, koristeći postojeće mehanizme (vijeća učenika, savjete mladih, studentske zborove, info centre, udruge mladih i za mlade, pomlatke političkih strana itd.) ne mogu donositi politike za mlade koje će biti zadovoljavajuće i uspješne te prihvaćene širokim rukama - naveli su u zaključku objave na mmh.hr.