Može li se bez cjepiva

02_06_2014 / 11:10h  |  Autor: Antonia Stipić  |  Foto: everystockphoto.com
Može li se bez cjepiva

- Oni koji se ne cijepe ugrožavaju druge. Počet će se tako opet javljati bolesti s velikom smrtnošću - ponovio je liječnik stav struke a ekonomist iz publike složio se i zaključio: – Ali j***š tu statistiku ako baš tvoje dijete zapadne autizam.

Udruga bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu organizirala je u srijedu predavanje dr.sc. Janoša Terzića o nuspojavama necijepljenja.

Tridesetak posjetitelja pohodilo je zgradu fakulteta na Spinutu i poslušalo argumente uglednog znanstvenika i profesora na Medicinskom fakultetu.
– Cjepivo je financijski isplativo i korisno. Spriječilo je puno invaliditeta, bolesti i smrti a medijski se napuhavaju njegove nuspojave. Prije izdavanje licence prolaze se laboratorijska testiranja te ona na životinjama i ljudima. Poslije se prate reakcije i rizični faktori. Iskorijenili smo tako velike boginje, od kojih je oboljevalo 400 000 ljudi godišnje, a ni danas nema lijeka za bjesnoću te zaraženi bez cjepiva umiru - kazao je imunolog na početku predavanja te podijelio iskustvo kad se selio u SAD, gdje je cijepio jednogodišnjeg sina s pet cjepiva odjednom.
Naveo je nuspojave postupka, koje mogu biti lokalne kao otok, crvenilo i bol te sistemske poput glavobolje, temperature i slabosti te alergije na cjepivo. Jedna od kontraindikacija je i upala mozga, zatim loš imunološki sustav ili teška bolest.

U nastavku izlaganja dotakao se  optužbi o cjepivu kao uzroku autizma.
- Istraživač koji je izašao sa tom tezom dokazano je lagao i dobio otkaz. Neodgovornim radom nanio je štetu društvu. Broj cijepljenih u Engleskoj pao je s 90% na 80%. Kada se dogodi bolest, ljudima bude žao jer nisu znali koliko je necijepljenje opasno. Oko 20% populacije zaraženo je virusom HPV-a koji povećava rizik za rak vrata maternice i niz oboljenja. Cjepivo je obavezno u SAD-u i Australiji a u Hrvatskoj se plaća oko 2000 kuna.

Znanstvenik je iznio osobni stav da su dobrobiti cjepiva neprocjenjive te zatražio uključenje epidemiologa u raspravu, nadzor te borbu protiv nemedicinskih interesa. Na pitanje o cjepljenju četrnaestomjesečne bebe odgovorio je da je i sam cijepio svoje dijete te dodao: 
-Najbolje je primiti cijepivo u najširoj upotrebi. Farmacija je jedna od rijetkih struka koja je potpuno privatizirana i ako ne rade po pravilima, nećemo ih kupovati.

Majka zdravog djeteta koje je nakon cijepljenja potonulo u autizam ispričala je svoje iskustvo a doktor Terzić je odgovorio da se ne zna uzrok te bolesti i bi li nastala bez cjepiva. Ilustrirao je to slučajem obitelji s troje djece u kojoj je samo jedno od njih cijepljeno a svi su razvili bolest.

Umirovljeni farmaceut iz publike rekao je da je profit glavni kriterij, pa se nude neprovjerena cjepiva. Zapitao se zašto je imunolog Srećko Sladoljev dobio otkaz kada je progovorio o nepravilnostima poput nepotrebnog naručivanja ogromnih doza cjepiva za svinjsku gripu te porastu autoimunih bolesti kod cijepljenih osoba.
- Oni koji se ne cijepe ugrožavaju druge i to je kolektivna odgovornost. Počet će tako opet javljati bolesti s velikom smrtnošću - ponovio je liječnik stav struke a ekonomist iz publike složio se s koristima naspram rizika i zaključio: – Ali j***š tu statistiku ako baš tvoje dijete zapadne, na primjer, autizam.