Otpad na splitskoj peškariji

04_12_2015 / 11:14h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Rene
Otpad na splitskoj peškariji

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce postavila je, na splitskoj peškariji, instalaciju morskog otpada. Otpad je postavljen s ciljem informiranja i šokiranja građanki i građana o stanju i utjecajima morskog otpada u Jadranu.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce postavila je, 4. prosinca na splitskoj peškariji, instalaciju morskog otpada. Otpad je prikupljen na viškoj plaži Zaglav a postavljen je s ciljem informiranja i šokiranja građanki i građana o stanju i utjecajima morskog otpada u Jadranu. Otpad je postavljen uz podatke kao što je onaj da ga 97 posto čini plastika i da većina morskog otpada dolazi s kopna.

Čini se kako je problem u Jadranu veći no što su u Udruzi Sunce očekivali, naročito na području srednje i južne Dalmacije gdje, zbog morskih struja, stiže i otpad od jadranskih susjeda.  - Za sada su obrađeni podaci jednogodišnjeg praćenja stanja za pilot lokaciju plaže Zaglav na otoku Visu. Tako je zabilježeno i prikupljeno 42 224 komada raznog otpada od čega je čak 97% plastika. Unutar 703 kilograma najveći dio se odnosi na razne komade plastike, ali zanimljiv je i podatak od preko 5 000 štapića za uši što ukazuje na loš sustav filtriranja kanalizacijskih odvoda  - pojašnjava biolog Mosor Prvan.

Tim udruge Sunce poručuje da je morski otpad kompleksan i slojevit problem s utjecajima na okoliš, ekonomiju, sigurnost, zdravlje i kulturu te predstavlja stalni problem. Stoga je cilj ove akcije podići svijest ribara, građana, ali i donositelja odluka o utjecaju morskog otpada te akcijama za učinkovito rješavanje ovog problema.

Instalacija je postavljena do 14 h.