Moozgavci: šest dana predavanja

01_04_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Mišo Komenda
Moozgavci: šest dana predavanja

Od 4. do 9. travnja mladi će znanstvenici, istraživači i zanesenjaci u Info zoni u ciklusu predavanja Moozgavci predstaviti svoja područja interesa i istraživanja.

Od 4. do 9. travnja mladi će znanstvenici, istraživači i zanesenjaci u Info zoni u ciklusu predavanja Moozgavci predstaviti svoja područja interesa i istraživanja.

>> Pročitaj najavu mjesečnog programa u travnju
>> Posjeti klub.infozona.hr
>> Prati informacije i potvrdi dolazak na Facebooku


Ciklus u ponedjeljak, 4. travnja u 19 sati, otvara Marija Lozo, magistra sociologije, etnologije i antropologije te prvostupnica francuskog jezika i književnosti. Održat će predavanje koje obuhvaća povijesni pregled odnosa prema djeci s teškoćama u razvoju, kao i kulturološki zadane obrasce ponašanja prema drugačijim članovima društva.

U utorak u 20 sati gostuje Pero Ugarković, urednik portala podvodni.hr, dugogodišnji autor tekstova morske i sportsko-ribolovne tematike te suradnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Ponudit će odgovor na pitanja koji su morski organizmi najcjenjeniji i kako ih vrednujemo.

Moozgavce u srijedu u 20 sati nastavlja Petra Valovičić, osnivačica i predsjednica udruge ANTROPOP, prvostupnica sociologije i etnologije, a uskoro i magistre kulturne baštine. Petra će otvoriti raspravu kroz prikaz raznih primjera očuvanja, (ne)prepoznavanja i zaštite kulturne baštine.

Ivo Andrić, docent na Katedri za hidrologiju Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, predavanje će održati u četvrtak u 20 sati. Predstavit će rezultate novih hidroloških mjerenja Crvenog jezera i njihov značaj u pokušaju razumijevanja njegovog kompleksnog hidrološkog i hidrogeološkog režima.

U petak u 20 sati pričat će Nina Vigan, magistra etnologije i antropologije, ruskog jezika i književnosti. Tema njenog predavanja su - virdžine, žene koje su odabrale živjeti kao muškarci, ili su tako odgajane u patrijarhalnim zajednicama na području Crne Gore, Albanije i Srbije.

Ciklus Moozgavci zatvorit će u subotu u 19 sati Tomislav Primorac, diplomirani računarni fizičar koji se trenutno bavi računalnim simulacijama tekućina, a tokom studija je poticao popularizaciju znanosti kroz studentska predavanja i izradu karikatura. Tomislav će odgovoriti na pitanja što uopće znači računarska fizika, kako nam numerika pomaže i kako je razvojem računala to područje uzelo zamaha, te će pokazati primjere koji slikovito objašnjavaju koncept simulacije.

Dođite, poslušajte, saznajte nešto novo - uz Moozgavce!

Aktivnost se realizira u sklopu programa Klub za mlade Zona koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Medijski promotor događanja je portal Dalmacija News.