Mogućnosti volontiranja u EU

02_02_2014 / 19:54h  |  Autor: Dinko Vranjičić  |  Foto: FB
Mogućnosti volontiranja u EU

U četvrtak je u organizaciji Udruge za pomoć mladima HELP održana prezentacija projekata EU namijenjenih mobilnosti mladih u sklopu novog programa Erasmus+. Poseban naglasak stavljen je na volontiranje mladih u zemljama EU.

U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu u četvrtak je u organizaciji Udruge za pomoć mladima HELP održana prezentacija projekata EU namijenjenih mobilnosti mladih u sklopu novog programa Erasmus+. Poseban naglasak stavljen je na volontiranje mladih u zemljama EU putem programa Europske volonterske službe (EVS).

Nevenka Mardešić, koordinatorica u udruzi HELP održala je predavanje o principu funkcioniranja EVS-a te detaljno obrazložila hijerarhijsku strukturu, ciljeve projekta i sustav prijavljivanja. Udruge moraju sa projektom aplicirati na natječaj u jednom od tri roka, a mladi starosti između 18 i 30 godina koji zadovolje uvjete plaćaju 10% troškova puta (obično između 180 i 1100 €) – ostatak je subvencioniran iz fondova EU. Mardešić kao ciljeve EVS-a navodi poticanje sudjelovanja mladih u volonterskim aktivnostima, solidarnost, intelektualni dijalog sudionika te neformalno obrazovanje.

Nakon izlaganja koordinatorice, strani volonteri koji trenutno djeluju u Udruzi HELP kratkim su prezentacijama predstavili prirodne i društvene zanimljivosti svojih zemalja (Francuska, Turska, Njemačka, Španjolska, Škotska), a upriličena je i zakuska na kojoj su se mogle degustirati specifične delicije gore spomenutih država.

Sudeći po više nego dobrom odazivu pretežito studentske populacije, interesa za putovanje i volontiranje među Splićanima ne nedostaje. Ako i vas zanimaju detalji i pogodnosti volontiranja u zemljama EU, Udruga HELP vam je na raspolaganju na brojevima telefona 021 346 664 i 021 360 650, mail adresi [email protected], ili na adresi Mihovilova širina 1 u Splitu.