Mobilnost kao stil života

15_03_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: I. Z.
Mobilnost kao stil života

- Sad ne mogu prestati razmišljati di ću dalje. Bilo je to odlično iskustvo i želim ga ponoviti, bilo kroz praksu, posao ili volontiranje - rekla je o mobilnosti jedna od gošća ESN-ova talk showa.

ESN Split, podružnica internacionalne studentske organizacije ESN ( Erasmus Student Network) održala je 14. ožujka u Info zoni event pod imenom ESN Show -Always Mov'in s ciljem promoviranja mobilnosti kao stila života.

U kreativnoj formi talk showa, koji je vodila ESN-ova volonterka Iva Jurjevpublici su predstavljene tri mogućnosti za mobilnost unutar programa Erasmus Plus a to su studijska mobilnost, stručna praksa te mobilnost u sklopu podprograma Mladi na djelu.

Tri priče o studijskoj mobilnost: Norveška, Češka i Split

O studijskoj mobilnosti govorio je Ivan koji je za studijsku mobilnost odabrao Norvešku, zatim Diana koja je kao studentica engleskog i talijanskog jezika i književnosti otišla u Prag te Magdalena, studentica Ekonomije iz Poljske koja je studijsku mobilnost u sklopu programa Erasmus Plus iskoristila za dolazak u Split.
- Uvijek sam mislila da je Erasmus studentska mobilnost dobra ideja iako sam se i bojala odvažiti na to, no ipak jesam zahvaljujući pozitivnim iskustvima prijatelja i preijateljica - rekla je Magdalena.

Budući da je teško, gotovo nemoguće, pronaći fakultet koji ima iste kolegije kao i matični, trojka je ispričala kako se snašla i jesu li imali poteškoća s priznavanjem ispita položenih u inozemstvu. Diana tako nije imala nikakvih problema jer se na mobilnost odlučila u slobodnom semestru (zadnjem na petoj godini) pa joj je boravak u Pragu donio dodatne bodove. S druge strane, Ivanu se jedan ispit nije priznao a uz to mu je trebalo i produljiti studij (zbog boravka u Norveškoj nije mogao braniti završni rad), ali fakultet mu je izašao u susret. Magdalena je zadovoljna organizacijom njezina studija na Ekonomskom fakultetu u Splitu, kao i radom s Erasmus studentima, ali neobično joj je, kaže, što je na nekim kolegijima jedina studentica pa to više djeluje kao sastanak s profesorima, a manje kao predavanje.

Budući da je obveza studenta tijekom studijske mobilnosti učenje službenog jezika države u kojoj koristi mobilnost, Ivan je ispričao svoje norveško iskustvo: - U početku mi jest bilo teško, pogotovo prvih mjesec dana, ali kad sam usvojio osnove, brzo sam se snašao.

Svo troje ne bi imalo ništa protiv da ponove iskustvo koje im je, kažu, omogućilo da upoznaju različite kulture, razbijati predrasude i poštovati razlike. - Sad ne mogu prestati razmišljati di ću dalje. Bilo je to odlično iskustvo i želim ga ponoviti, bilo kroz praksu, posao ili volontiranje - zaključila je Diana.

Stručna praksa dobra je za studente, ali i za poslodavce

O  Erasmus stručnoj praksi govorili su predsjednik ESN-a Split Josip, koji je na stručnoj praksi bio u Portu, zatim Antonija koja je bila u Istanbulu te Konstantin, mladi Grk koji je trenutno na stručnoj praksi u Splitu.

- Boraveći u Istanbulu, radila sam u tamošnjem Gender and Women Research Centreu, u interkulturalnom timu. Provodili smo istraživanja i radionice, pisali EU projekte... - prisjetila se sociologinja Antonija dodajući da joj je praksa dala ideje čime se u budućnosti želi baviti.

Dolazak i početak nisu joj bili teški jer je, kaže, najprije našla stan putem agencije Erasmus Inn, koja studentima pomaže naći stan uz jako nisku proviziju, a zatim su je i mladi koji za agenciju rade dočekali na aerodromu te je i odveli do stana.

Josip je u Portu bio najprije na studijskoj mobilnosti a u tom je razdoblju pronašao i mjesto za stručnu praksu. - Moj je stanodavac imao hostel, pa sam se tako s njim dogovorio da ću u tom hostelu doći na praksu - objasnio je Josip dodajući da mu je to donijelo dragocjeno iskustvo, nakon kojeg je radio u Radissonu u back officeu, u jednom hostelu u front officeu, zbog čega je siguran da mu je Erasmus stručna praksa važna referenca u životopisu.

Konstantin je, pak, u Split došao na praksu u turističku agenciju te se, kaže, zasad sasvim dobro snalazi i može živjeti od novaca koje EU izdvaja za njega a od benefita stručne prakse izdvaja iskustvo u radu u timu i sposobnost prilagodbe radnom okruženju. - Stručna je praksa dobra za poslodavce jer sve plaća EU a u turizmu otvara i mogućnost otvaranja prema stranim tržištima jer na praksu dolaze ljudi iz drugih zemalja.

Mladi na djelu: učenje i putovanje

Treći po redu gosti talk showa bili su Jelena, Miljenko i Marija, koji su putem programa Mladi na djelu imali prilike sudjeloivati u kraćim oblicima mobilnosti. Miljenko je tako proveo deset dana u Sloveniji na razmjeni mladih, Jelena je bila 15 dana na Sardiniji, gdje je sudjelovala u projektu Demokracija i europsko građanstvo, a pri kraju boravka imala je priliku o projektnoj temi provesti istraživanje među građanima Cagliarija. Nakon toga bila je i na treningu u Beogradu, gdje se također bavila demokracijom, te položajem manjina i Roma. Mario, podpredsjednik ESN-a Split, pričao je i o svojem volonterskom iskustvu u ESN-u te različitim poslovima na kojima je volontirao, od

Za svako sudjelovanje u projektu u sklopu Erasmusa Plus dobili su potvrdu Youthpass. - Iskustva su mi pomogla i u potrazi za poslom, ali u prijavama za sudjelovanje na drugim edukacijama - kaže Jelena.

Bez obzira na različita iskustva, svi gosti zagovaraju mobilnost kao stil života, a najbolje je to sažeo Mario riječima: - Da nema ograničenja, išao bih stalno.