Volontiranje mladih - istraživanje

28_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Joseph Redfield Nino, Pixabay
Volontiranje mladih - istraživanje

Mladi koji su se do sada uključili u volontiranje imaju pozitivna iskustva i za sebe vide brojne dobrobiti – sretniji su i ispunjeniji, stekli su nova znanja i vještine i obogatili svoj društveni život.

Ususret proslavi Međunarodnog dana volontera (5. prosinca) Volonterski centar Udruge MI objavio je rezultate istraživanja o volontiranju mladih.
Istraživanje Volontiranje mladih na području Splita: stavovi, iskustva i preporuke su provele djelatnice Volonterskog centra Antonia Matković, mag.soc. i ling., i Antonija Bitunjac, mag.soc., tijekom 2019. godine, a provedeno je na populaciji mladih s područja grada Splita. Ukupno 408 ispitanika je sudjelovalo u anketnom istraživanju, a 11 sudionika sudjelovalo je u fokus grupi.

Mladi su u anketi iskazali uglavnom pozitivne stavove o volontiranju. Oni koji su se do sada uključili u volontiranje imaju pozitivna iskustva i za sebe vide brojne dobrobiti – sretniji su i ispunjeniji, stekli su nova znanja i vještine i obogatili svoj društveni život.
Ispitanici su i u kvantitativnom i u kvalitativnom dijelu istraživanja naveli nužnost informiranja mladih o mogućnostima volontiranja te su istaknuli važnu ulogu promocije volonterstva i poticanja na volontiranje kroz obrazovni sustav i kroz medije.
Rezultati istraživanja ukazuju i na to da volonteri smatraju kako važnost volontera u društvu i dalje nije dovoljno prepoznata i kako se vještine stečene volontiranjem nedovoljno priznaju i vrednuju pri upisu na fakultet i pri zapošljavanju.

Istraživanje možeš preuzeti na poveznici!