Mladi Osječani sviraju kod Meštrovića

28_05_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Galerija Meštrović
Mladi Osječani sviraju kod Meštrovića

Posljednji koncert ove sezone ciklusa Umjetnost bez granica održat će se u nedjelju 29. svibnja u 11 h u prostoru Galerije Meštrović. U goste stižu učenici Glazbene škole Josipa Kuhača iz Osijeka.

Posljednji koncert ove sezone ciklusa Umjetnost bez granica održat će se u nedjelju 29. svibnja u 11 h u prostoru Galerije Meštrović. Riječ je o ciklusu gostovanja jedne glazbene škole iz županije ili drugih gradova Hrvatske koji organizira udruga ProKultura (pod vodstvom Nansi Ivanišević) zajedno s Glazbenom školom Josip Hatze iz Splita svake posljednje nedjelje u mjesecu (tijekom školske godine).

Na posljednjem koncertu sezone predstavit će se učenici Glazbene škole Josipa Kuhača iz Osijeka odabranim točkama iz programa koji su spremali tijekom šk. 2015/16. godine. Produkciju čine ne samo mladi interprete, nego prije svega njihovi stručni profesori koji su uložili nebrojene sate rada i puno entuzijazma da bi ih uvježbali i pripremili za nastup. Među njima su i dobitnici nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Na koncertu će nastupiti Tin Reba, Ruben Habuda, Leonarda Kavedžić, Matej Fridl , Mina Ždinjak, Vlatka Kladarić, Jelena Gerendaj, Barbara Vlainić, Kristina Hegeduš, Arijan Mačak, Ema Nikolić, Dora Masle, Timon Fumić i Ivan Vlainić.

Glazbena škola Franje Kuhača Osijek nasljednica je tradicije glazbenog školstva u Osijeku koje je započelo još 1831. godine kada je otvorena prva glazbena škola u gradu. Škola je djelovala uz povremene prekide do 1921. godine od kada bilježi kontinuirani rad. Već 55 godina nosi ime prvog hrvatskog etnomuzikologa, historiografa, glazbenog kritičara i melografa Franje Kuhača čija je slavna zbirka Južno-slovjenske narodne popijevke obilježila povijest hrvatske nacionalne glazbe 20. stoljeća. Školu danas pohađa preko 400 učenika u programu osnovne i srednje glazbene škole, kao i osnovne plesne škole za suvremeni ples.