Mladi mladima: čitajte!

09_09_2014 / 21:59h  |  Autor: Antonia Stipić  |  Foto: Anita Nadj
Mladi mladima: čitajte!

Projekt studenata FFZG-a za promicanje knjiga i knjižnica, čitanja među mladima te zdravog načina života i zaštite okoliša Bibliocikliranje dopedalirao je do Dječjeg odjela Gradske knjižnice Marka Marulića.

Projekt studenata bibliotekarstva Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod nazivom Bibliocikliranje dopedalirao je u utorak, 9. rujna do Dječjeg odjela Gradske knjižnice Marka Marulića. Promicanje knjiga i knjižnica, čitanja među mladima te zdravog načina života i zaštite okoliša glavni su ciljevi projekta čiji je glavni sponzor i organizator Filozofski fakultet u Zagrebu a podržale su ga i Knjižnice grada Zagreba te privatne firme, gradovi, općine i knjižnice koje su posjećene. Split je zadnja destinacija ture biciklista-knjižničara koja je započela u Zagrebu i obuhvatila ukupno osam gradova. Uz početnu i finalnu destinaciju posjetili su i Dugu Resu, Karlovac, Slunj, Korenicu, Gračac, Knin i Sinj.

Studenti Dora Jurišković, Tamara Belović, Ana Marić, Sanja Milovac, Vedran Peruničić i Tito Kliska realiziraju Bibliocikliranje u sklopu kolegija Upravljanje informacijama i znanjem a pomaže im, i uz njih biciklira, knjižničarka Ana Pavlek, zaposlena u zagrebačkoj Dječjoj knjižnici Marina Držića u kojoj se uspješno provodio čitateljski klub za djecu Knjigotron.

– Neki zaziru od knjižnice i misle da knjižnice i knjižničari ništa ne rade, pa razbijamo te predrasude. Studenti bibliotekarstva su nakon uspješnog projekta u Knjižnici Marina Držića nastavili volontirati a kako svi vole biciklirati nastao je projekt koji se pokazao vrlo uspješan na terenu – rekla je Pavlek i podjelila s nama dojmove sa ovog aktivnog knjiškog pohoda: – Na radionicama je sudjelovalo više djece nego što smo planirali! Zajedno smo se igrali, crtali, čitali i glumili. Predviđeni uzrast sudionika je od 10 do 13 godina a bavimo se, zbog ograničenog vremena, kratkim pričama, za razliku od čitateljskih klubova gdje se priča o ponešto opsežnijoj literaturi. Istakla bih gostoljubivost svih gradova i knjižnica. Cijeli projekt također bilježimo kamerom i snimamo dokumentarni film kojim pozivamo na čitanje a ponuditi ćemo ga TV kućama i festivalima – najavila je.

Voditeljica Dječjeg odjela Gradske knjižnice Marka Marulića Grozdana Ribičić rado je ugostila ovakav projekt koji objedinjava mentalnu i tjelesnu aktivnost. – Danas su djeca vezana uz ekrane i potrebno ih je vratiti u prirodu, potaknuti ih na igranje s loptom i na bicikle. Studenti kao pripadnici mlađe generacije bliži su djeci i ovo je poticaj mladih mladima da čitaju. Možemo reći da mladi generalno malo čitaju. Važno je da u obitelji i školi razvijemo ugodu čitanja a ne da se djecu na to prisiljava i tako stvara averzija. Važne su emocije koje asociramo sa čitanjem – podjelila je Ribičić recept koji svakako trebaju čuti poneki profesori koji od lektira prave traume učenicima.

Pozvala je također sve zainteresirane da se pridruže volonterskom timu koji organizira različite tematske radionice kojih je ovo ljeto bilo čak 15 u knjižnici i najavila da se upravo spremaju nove.