Mlade nade barokne estrade

08_09_2016  |  Autor: Karmen Širović  |  Foto: ArtiCoolAzione
Mlade nade barokne estrade

Barokni ansambl ArtiCoolAzione iz Italije kreće na turneju u sklopu koje će gostovati i na 5. izdanju Korčulanskog baroknog festivala Korkyra, 8. rujna 2016. u 21 h, u Crkvi Svih Svetih.

Barokni ansambl ArtiCoolAzione iz Italije kreće na turneju u sklopu koje će gostovati i na 5. izdanju Korčulanskog baroknog festivala Korkyra, 8. rujna 2016. u 21 h, u Crkvi Svih Svetih.

Umjetnost, cool stav i akcija

Sigurno vam je za oko zapeo simpatični i simbolični naziv ansambla koji se sastoji od engleskih riječi koje definiraju ove mlade glazbenike i ono što rade: umjetnost, cool stav, akciju, povezane u jednu od neizostavnih riječi glazbenoga jezika - artikulaciju.

Iako se za podrijetlo ovog ansambla veže posvojni pridjev talijanski, barokni ansambl ArtiCoolAzione osnovao je Diego Leverić, lutnjist i muzikolog iz Rovinja koji je otišao u Italiju usavršavati svoje glazbeno znanje i sviračko umijeće. Nekoć gitarist, Diego je pronašao svoj novi glazbeni medij i od ranih studentskih dana žestoki je promicatelj rane glazbe s naglaskom na baroknu glazbu.

Mladi umjetnici na djelu

Diego je spona i poveznica ansambla te idejni začetnik. 2014. - Leandra sam upoznao na Franuskoj turneiji, a zatim smo se sprijateljili i dogovorili za suradnju. Na Varaždinskim baroknim večerima s Niccolom sam svirao zajedno u orkestru. Odmah smo „kliknuli“ na prijateljskoj, ali i glazbenoj razini, što mi je vrlo važno. Lugija sam upoznao u Cremoni, gdje sam živio i studirao Muzikologiju - objašnjava nam Diego kako je nastao ArtiCoolAzione.

Dakle, sastav ansambla čine mladi umjetnici i specijalisti za ranu glazbu: barokni violončelist Nicola Brovelli, čembalist Luigi Accardo i lutnjist Diego Leverić (teorba, barokna gitara). Njihov bogati repertoar obuhvaća sve glazbene aspekte baroknog perioda koje izvode na originalima i kopijama baroknih glazbala. Ansambl surađuje i s perspektivnim mladim talijanskim kontra tenorom jedinstvenog glasa Leandrom Marziottem, koji će im se pridružiti i na 5. Korčulanskom baroknom festivalu. Ansambl ArtiCoolAzione neumorno radi na povijesno utemeljenoj i vjernoj izvedbi djela radnoga perioda. Zapažene nastupe do sada su ostvarili diljem Hrvatske, Italije, Francuske i u Nizozemskoj, a sljedeće godine očekuje ih nastup i u Tunisu, Kanadi i Turskoj.

Turnejom od Italije preko do Korčule

Prije korčulankog koncerta dobro su se zagrijali na koncertima u sklopu rujanske turneje, koja je ujedno i promocija kompaktnog diska posvećen djelima napuljskih autora u izdanju poznate izdavačke kuće Arcane.

Turneja je započela koncertom i prezentacijom CD-a u povijesnim vrijednim mjestima u Italiji, Castellu Sforzesco u samom srcu Milana te u Palazzo Cattaneo u Cremoni, koje je popraćeno i predavanjem priznatog muzikologa Paologiovannija Maionea. ArtiCoolAzione se zatim „preselio“ u Hrvatsku, gdje su održali koncert u Kanfanaru u Istri, a slijedi nastup na priznatom festivalu Korkyra na Korčuli. Na koncertu pod nazivom Napoli riscoperta ArtiCoolAzione će izvesti neizdane kantate napuljskih skladatelja iz prve polovice XVIII. st., čiji su autori A. Hasse, H. H. Kapsberger, A. Scarlatti, S. Lanzetti i L. Leo.
- Željeli smo kompletirati puzlu napuljskog perioda, da se dobije bolji uvid u glazbu kraja 18. st. iz Napulja – objasnio nam je Diego, koji smatra da pokušavaju interpetirati baroknu glazbu povijesno obaviještenom praksom, ali u umjerenoj mjeri.

- Zlatna sredina. Sama glazba sugerira nam interpretaciju. Npr.,  glazbenici na isti način sigurno neće svirati Bacha i Chopina. U baroku postoji i više žanrova, od toccate do plesnih stavaka. Kod repeticija često improviziramo, što razlikuje baroknu glazbu od klsičnog perioda nadalje. Zato je mnogo je kreativnije svirati barok, nego klasiku ili romntizam. Čak tu imam jednu sponu s jazzom, u smislu aranžiranja i improviziranja – nadovezuje se Diego.


Odlični i prije godinu dana

ArtiCoolAzione sam imala priliku slušati prije više od godinu dana u Cremoni, gdje sam studirala u na Odjelu za muzikologiju Sveučilišta u Paviji u sklopu Erasmus+ programa. Bili su odlični, a vjerujem da nakon ovoliko rada i truda mogu biti još samo bolji. Pažnju posebno plijeni nevakidašnji Leandrov glas koji zvuči poput ženskog anđela, ako oni uopće imaju spol. Momci zasviraju i samo instrumentalnu glazbu pa tako možete uživati i u izvrsnim solističkim izvdbama Diega, Lugija ili Nicole te u zanimljivim izvedbama dua ili trija.

Ukoliko ne stignete na njihov koncert 8. rujna, dio barokne čarolije možete osjetiti u petak u Blatu na Korčuli, gdje će Diego Leverić izvesti lutnjistički recital.

Savršeni balans zabave, ozbiljnosti, profesionalnosti i šaljivosti ArtiCoolAzione nam je prenio i u najnovijem video uratku kojim najavljuju svoj prvi kompaktni disk. Na početku teksta provjerite o čemu je riječ.