Ministri razočarali mlade

09_10_2012 / 15:45h
Ministri razočarali mlade

Na konferenciji ministara zaduženih za mlade žestoko se raspravljalo o Deklaraciji o pravima mladih. Četrdeset delegata izrazilo je razočaranje i frustraciju...

Krajem rujna u St. Peterburgu je održana konferencija ministara zemalja članica Vijeća Europe koji su zaduženi za mlade. Prije same konferencije, na događanju koje je okupilo 100 mladih aktivista predstavljene su preporuke ministrima putem Deklaracije o pravima mladih. Međutim, u dijelu koji se odnosi na nediskriminaciju s naglaskom na ravnopravnost spolova i seksualnu orijentaciju, došlo je do izrazitog neslaganja među ministrima.

- Duboko žalimo da Konferencija ministara zaduženih za mlade nije uspjela iznjedriti zajednički dogovor u St. Peterburgu i pružiti odgovor na loš status mladih u ovo vrijeme krize, uključujući i kontinuirano kršenje njihovih prava - izjavio je Peter Metjašič, predsjednik Europskog foruma mladih - Istovremeno, razumljivo je da većina zemalja članica Vijeća Europe inzistira da nediskriminacija bude dio dogovora budući da se Vijeće Europe zauzima upravo za to!

Pascal Smet, ministar za mlade iz flamanskog dijela Belgije, revoltiran pokušajima zatvaranja Konferencije bez daljnje debate na temu prava mladih, iznijeo je emocionalan zahtjev za priznavanje LGBTIQ prava, dok su predstavnici Švedske, Švicarske i Luxembourga istakli svoje čvrste stavove da je nediskriminacija osnovno ljudsko pravo te da se mora nastaviti raditi na novim politikama za mlade i lakšem pristupu mladih na prava koja imaju. Predsjednik skupštine Vijeća Europe podsjetio je okupljene ministre da je potrebno uložiti puno vremena i truda u osiguravanju poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda diljem Europe, te je posebno istaknuo domaćina konferencije - Rusiju.

Nakon konferencije, 40 delegata mladih potpisalo je izjavu u kojoj izražavaju razočaranje i frustraciju konferencijom i nedonošenjem zajedničke izjave o pravima mladih, piše youthforum.org.