Mjesec jedinstvenog tržišta

01_10_2013 / 14:50h  |  Autor: I.Z.
 Mjesec jedinstvenog tržišta

Zbog važnosti jedinstvenog tržišta Europska unija od 23. rujna do 23. listopada obilježava Mjesec jedinstvenog tržišta, i to tako što je na internetu omogućena komunikacija između tvoraca strategija za razvoj tržišta i građana Europske unije.

Premda ima i onih za koje je jedinstveno tržište samo još jedan od instrumenata globalizacije, u kontekstu Europske unije ono podrazumijeva četiri slobode: slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala (da se kreću slobodno kao unutar jedne zemlje). Konkretno, jedinstveno tržište za rezultat ima niže cijene, veći izbor proizvoda i usluga i, u konačnici, veći broj poslovnih prilika.

Mjesec jedinstvenog tržišta

Upravo zbog važnosti jedinstvenog tržišta Europska unija od 23. rujna do 23. listopada obilježava Mjesec jedinstvenog tržišta, i to tako što je na internetu omogućena komunikacija između tvoraca strategija za razvoj tržišta i građana Europske unije. Konkretno, građane se Europske unije poziva da posjete internetsku stranicu www.yourideasforeurope.eu pošalju svoje zamisli, koje će se potom objaviti i o kojima će se raspravljati i o njima glasati, te da se uključe u tematske internetske chatove s tvorcima strategija i stručnjacima.

Četiri tjedna – četiri teme

Mjesec jedinstvenog tržišta podijeljen je u četiri tematska tjedna (Radna mjesta, Socijalna prava, Banke i e-trgovina), a završit će televizijskom raspravom u Europskom parlamentu – 23. listopada u Strasbourgu. Riječ je o inovativnom načinu i rijetkoj prilici da građani EU-a izraze svoje mišljenje i doprinesu stvaranju strategija Europske unije u dijalogu s europskim vođama, tvorcima strategija i drugim stručnjacima.

Zamisli građana mijenjaju Europu

Dijalog sa stručnjacima, predstavljanje svojih ideja i komentiranje vlastitih ima konkretan cilj. Ideje građana možda će pridonijeti oblikovanju budućih strategija Europske unije vezanih uz jedinstveno tržište. Najbolje ideje bit će osnova na kojoj će se temeljiti izvješće o Mjesecu jedinstvenog tržišta.

Osim toga, vijeće stručnjaka odabrat će pet najboljih ideja koje niknu u čitavom procesu. Autori najboljih ideja bit će pozvani sudjelovati u TV raspravi Euronewsa 23. listopada u Europskom parlamentu u Strasbourgu, čime će se završiti Mjesec jedinstvenog tržišta.