Medijski je odgoj zanemaren!

28_10_2013 / 11:21h  |  Autor: Bruno Petrušić
Medijski je odgoj zanemaren!

Ne postoji jasna podjela na tabloide i na ozbiljne novine te se jako malo radi na medijskom odgoju mladih što bi trebala biti nužnost - neki su od zaključaka okruglog stola na temu Odgovornosti i uloge medija u društvu.

Prošlog je tjedna u organizaciji udruge SplitMisli održan okrugli stol na temu Odgovornosti i uloge medija u društvu. Na stolu su aktivno sudjelovali novinar Damir Šarac iz Slobodne Dalmacijeurednik Dalmacija Newsa Mate Prlić te profesorica Mirela Tolić (Filozofski fakultet). Okrugli stol okupio je petnaestak zainteresiranih studenata a moderatorica je bila Marija Marušić. Rasprava je bila otvorena te su u njoj aktivno od samog početka sudjelovali i okupljeni studenti.

U Hrvatskoj ne postoji jasna podjela na tabloide i na ozbiljne novine

Mirela Tolić istaknula je da nikako ne smijemo, kao društvo i zainteresirana strana, prozivati novinare i urednike i optuživati ih za ovo katastrofalno stanje u našim medijima, nego da svoje kritike trebamo usmjeriti najprije prema vlasnicima, a tek onda, ako bude potrebe, prema urednicima. Prof. Tolić  smatra da su vlasnici medija glavni odgovorni za sveprisutnu tabloidizaciju medijskog prostora - jer ih prije svega zanima profit, a ne izgradnja boljeg i pravednijeg društva.

Prof. Tolić uočava velik problem u nametanju trivijalnog sadržaja – žutila – čitateljima i konzumentima medijskog sadržaja. Upozorila je i na to da u Hrvatskoj ne postoji jasna podjela na tabloide i na ozbiljne novine, zbog čega u našem društvu svjedočimo eksperimentu u kojem vlasnici pokušavaju u jednom mediju pomiriti trač (što je sadržaj tabloida) i provjerene informacije (što bi trebao biti sadržaj ozbiljnih medija). Bitno je naglasiti i da je upozorila na to da se jako malo radi na medijskom odgoju mladih. To bi trebala biti nužnost posebno danas, kad nedostaje kritičke prosudbe sadržaja medija.

Živimo kulturu smeća - gledamo, slušamo i čitamo smeće

Novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac s okupljenim je studentima podijelio svoje iskustvo rada u Slobodnoj pod tri različita vlasnika, te je govorio o odnosu vlasnika medija i uređivačke politike i urednika. Šarac smatra da se mediji u našem društvu ne reguliraju dovoljno, i da se u nekim slučajevima radi o klasičnom reketarenju. Uz to je konstatirao da, nažalost, danas živimo kulturu smeća tako što jedemo smeće, gledamo i slušamo smeće, čitamo smeće, dišemo smeće, stoga ukupno stanje ne čudi. No, Šarčeva je temeljna poruka da treba sačuvati ustrajnost u poslu. Svoju je pokazao izjavom da će se vlasnik Slobodne vjerojatno opet promjeniti, ali on i dalje želi ostati vjeran svojoj novini

Glavni urednik portala Dalmacija News Mate Prlić okupljenima je želio prenijeti bogato iskustvo rada u različitim medijima i rezličitim redakcijama. Nekoliko je puta naglasio da, iako nije ljubitelj korporacija koje su uglavnom vlasnici medija, ipak razumije da je onim medijima koji imaju korporaciju za vlasnika ipak lakše, jer ne moraju stalno misliti o teškim financijskim problemima. Ako mali mediji nemaju osnovne preduvjete, onda niti njihov rad ne može biti kvalitetan. Ujedno, istaknuo je Prlić, postoji mnogo problema koje čitatelji ili medijski konzumenti ne uočavaju, a koji izravno utječu na uređivačku politiku i na stanje medija općenito. Danas se mediji bore za vrijeme ljudi, za njihovu pažnju, što znači da tiskani mediji nisu konkurencija jedni drugima, ali njima je konkurencija sve ono što odvlači pažnju ljudi, čitatelja.

Svaki medij o nečemu ovisi

Nakon, a i tijekom izlaganja gostiju okruglog stola studenti su sudjelovali svojim pitanjima i komentarima. Tako se razgovaralo i o neovisnim medijima (kojih prema Damiru Šarcu i nema, jer je svaki mediji ovisan o nečemu – primjerice o vlasniku), o odnosu javnog medija i privatnih, nacionalnih i lokalnih medija...