Na maturi zaštekala informatika

09_07_2012 / 23:50h
Na maturi zaštekala informatika

Ovogodišnji rezultati pokazuju da više od polovice učenika informatiku zna tek za ocjenu dovoljan, a čak ih 17% nije niti prošlo ispit. Politika i gospodarstvo nastavili su tradiciju najpopularnijeg izbornog predmeta...

 - Prošlogodišnji rezultati državne mature nešto su bolji nego ovogodišnji, ali možemo reći da su novi na razini prve državne mature. Dijelom je tako jer je dio učenika za upis na neke od fakulteta, kao što su Promet i Učiteljski, morao polagati ispite na višoj razini, primjerice iz matematike - zaključio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, Goran Sirovatka.

Gotovo tri stotine učenika više nego lani nije položilo državnu maturu. Više od 2700 ih je palo jedan obvezni ispit, 405 dva, 50 tri ispita, a čak ih je 4500 palo barem jedan izborni predmet. Najveći broj učenika koji su pali državnu maturu nije položio ispit iz matematike. Samo pet učenika u Hrvatskoj riješilo je cijeli ispit iz matematike na višoj razini, a 46 na osnovnoj razini – piše jutarnji.hr.

Prosječna ocjena generacija je trojka, no ovogodišnji rezultati pokazuju da više od polovice učenika informatiku zna tek za ocjenu dovoljan, a čak ih 17 posto nije niti prošlo ispit. Velike rasprave u javnosti izazvao je ispit iz hrvatskog jezika te je čak i poništeno osam loše postavljenih pitanja. Taj ispit palo je manje od jedan posto učenika odnosno njih 211, no nitko nije točno riješio cijeli ispit. Svijetla točka ovogodišnje mature je engleski jezik, predmet iz kojega su učenici dobili dobre ocjene.

Politika i gospodarstvo nastavili su tradiciju najpopularnijeg izbornog predmeta među maturantima. Uzelo ga je 9707 učenika, a po popularnosti slijedi fizika (8031 učenika), biologija (6614 učenika) pa psihologija (3814).

Prigovori na ocjene mogu se uputiti ispitnom povjerenstvo do srijede. Konačni rezultati ljetnog roka državne mature bit će objavljeni 16. srpnja.