Mate, globetrotter iz 1946.

11_10_2013 / 14:36h  |  Autor: Antonia Stipić  |  Foto: Mate svjetski
Mate, globetrotter iz 1946.

Kada mu se u Južnoj Americi pokvario bicikl, prešao je na konja a kada je trebao doploviti do Sumatre, učio je od ribara kako savladati more... Nova sezona Bookvice započela je predstavljanjem knjige Ja, Mate svjetski.

Nova sezona Bookvice u četvrtak je u Quasimodu započela predstavljanjem knjige Ja, Mate svjetski, a sadrži bilješke Mate Šimunovića koji je početkom dvadesetog stoljeća pješke, biciklom i brodom prešao tristo šezdeset tisuća kilometara na pet kontinenata. Stipe Božić i urednik Drago Glamuzina  predstavili su knjigu a poznati alpinist Božić snimio je i film Mate svjetski o svom Vrgorčaninu kojeg su redovito po povratku u domovinu optuživali da je špijun i zatvarali.

Od tromjesečnog rada u argentinskom brodogradilištu kupio stvari za put i psa Globusa

Mate je svoju pustolovinu započeo kada je kao dvadesetdevetogodišnjak otišao u Argentinu te od tromjesečnog rada u brodogradilištu kupio stvari za put i psa Globusa. Za razliku od ostalih iseljenika, nije otišao za bogatstvom već je sama putovanja doživljavao kao najveću vrijednost.

Kada mu se u Južnoj Americi pokvario bicikl, prešao je na konja a kada je trebao doploviti do Sumatre, učio je od ribara kako savladati more. Snijeg i hladnoća zaustavili su ga prema Aljasci a strijele na Borneu oduzele su mu psa. Slobodu su mu pak pokušale oduzeti mnoge udavače kojima je vješto izmicao do kraja života. Prašnjave kilometre Azije i Bliskog istoka prelazio je uglavnom pješice slijedeći karavanske putove.

Sumještane je čudio pričama o dalekim svjetovima

Bio je medijski osviješten pa bi u novim mjestima prezentirao svoj pothvat te usput prikupljao donacije za nastavak. Primali su ga plemenske poglavice, predsjednici država i filmske zvijezde a o njemu pisale najpoznatije svjetske novine. – Svijet je kao selo za Matu Šimunovića pisao je The Shangai Times 1946. godine i pronosio glas o hrabrom putniku.

– Nikada nije bio sterilan putnik bez spoznaje odakle je, rekao je Božić, a Glamuzina ga je usporedio s Cortom Malteseom. Oportunist Mate nije bio omiljen kod režima te je 1947. godine prisilno zaustavljen u putovanjima pa se vratio u Vrgorac. Tamo je prodavao duhan i novine u Vjesnikovoj trafici a sumještane čudio pričama o dalekim svjetovima pa su ga i prikladno nazvali - Mate svjetski. Umro je 1969. ostavivši preko 800 stranica bilješki, fotografije i predmete sa svojih odiseja.

Slava o liku i djelu ovog pustolova nije se pronijela ni do Imotskog a ljude je čudilo što se s putovanja nije vratio bogat već prepun priča, fotografija i zapisa. U vremenu u kojem nije bilo putničkih agencija, interneta i GPS-a Šimunović je tragao i nalazio drugačije zemlje i ljude te tabao staze današnjim putopiscima. – Stigli ste do mene u Indiju i dokazali da udaljenosti ne postoje - riječi su indijskog nobelovca Tagorea koje je izrekao pri susretu s Vrgoračkim Matom, jednim od najvećih globetrottera ikad.

Za dva tjedna putovanje uz Bookvicu i Davora Rostuhara

Drugo listopadsko putovanje uz Bookvicu planirajte 24. listopada uz avanturista i fotografa Davora Rostuhara. Usput, evidentirajte i promjenu u programu Quasimoda - 25. listopada nastupa Zdenka Kovačićek u pratnji Harpoon Blues Banda koji će pružiti više od dva sata blues, jazz & soul užitka uz Zdenkine hitove te hitove Janis Joplin i dio Harponovog repertoara.