Mario Todorić – In memoriam

23_10_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Mario Todorić
 Mario Todorić – In memoriam

– Dobro se zagledajte u svaku od fotografija jer što god na njoj bilo, uvijek ćete osjetiti jedno te isto - strast – napisao je Saša Ljubičić u predgovoru izložbe.

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, 24. listopada 2019. u 19 h otvoriti će se izložba povodom godišnjice smrti uglednog i cijenjenog fotoreportera Marija Todorića.

U svojoj je karijeri Todorić objavio na tisuće fotografija u Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu, Globusu... Snimati je počeo u zagrebačkom dopisništvu Slobodne Dalmacije 1992. godine, da bi se nekoliko godina kasnije vratio i nastavio raditi u sjedištu lista u Splitu.
Nije radio samo kao fotoreporter, nekoliko godina je pisao i snimao za lovački list Dobra kob.

U sjećanje na dragog kolegu, predgovor izložbi Mario Todorić – In memoriam napisao je novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić. – Mario Todorić je volio život. I živio ga je, štono se reče, punim plućima. Za sebe bi često znao reći da je hedonist, a takvi biraju i na privatnom i na profesionalnom planu samo ono što im pričinjava ugodu, što ih čini istinski sretnima. (...) A kao što je sam izabrao profesiju, bolje rečeno poziv bez alternative, tako se i odlučio za formu. Reportaža, ta kraljica novinarstva, osvojila ga je već na samom početku karijere i čvrsto držala u zagrljaju do njegovog, nažalost, preranog kraja. (...) Dobro se zagledajte u svaku od fotografija jer što god na njoj bilo, uvijek ćete osjetiti jedno te isto - strast. A strast je, trebam li to još jednom ponoviti, bila Marijeva zvijezda vodilja, a gdje je nje, tu je i uživanja. – napisao je Ljubičić.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Hanza Medie, a možeš je pogledati do 31. listopada.