Mala škola sociologije: Rad žena

17_05_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Blanka Bareza
Mala škola sociologije: Rad žena

Posljednje ovosezonsko predavanje u ciklusu Mala škola sociologije bavit će se temom rodne ravnopravnosti, odnosno radom žena. Gošća udruge Imaginacija bit će doc. dr. sc. Valerija Barada sa zadarskog Sveučilišta.

Posljednje ovosezonsko predavanje u ciklusu Mala škola sociologije bavit će se temom rodne ravnopravnosti, odnosno radom žena. Gošća udruge Imaginacija u Info zoni u četvrtak, 19. svibnja, u 20 sati bit će doc. dr. sc. Valerija Barada sa zadarskog Sveučilišta.

>> Pročitaj najavu mjesečnog programa u svibnju
>> Posjeti klub.infozona.hr
>> Prati informacije i potvrdi dolazak na Facebooku


Predavačica će se u temi Rad žena: vrijednost ili višak na tržištu rada? osvrnuti na nekoliko vlastitih istraživanja te na javno dostupne statističke pokazatelje. Ponudit će argumentirani odgovor na pitanje mogu li žene i muškarci ostvariti jednake plaće za jednaki rad te zašto su žene usmjerene na zanimanja koja donose manje financijske naknade.

- Ulazak žena na plaćeno tržište rada pokazatelj je kojim se tumače modernizacijski procesi u suvremenim društvima. Međutim, podrobnije analize sektora u kojima žene rade, stopa radnih aktivnosti te iznosa plaća i mirovina žena pokazuju da je rad žena puno složeniji društveni fenomen koji se ne može objasniti samo jednim pokazateljem zastupljenosti žena na tržištu rada - objašnjava Dario Dunatov iz udruge Imaginacija.

Ciklus predavanja Mala škola sociologija od jeseni prošle godine u Info zoni organizira Imaginacija - splitsko društvo sociologa. Cilj je ciklusa informirati mlade te ih potaknuti na kritičko razmišljanje i argumentirani dijalog o različitim temama. Tijekom prethodnih pet predavanja upozoreno je na odnos društva i ekosustava te izazove turizma i neoliberalnog urbanizma, aktualizirana je tema državnog terorizma, predstavljeno je istraživanje o gamerima i gamerskoj subkulturi te je na primjeru skrbi o beskućnicima naglašena važnost građanskog aktivizma. Predavači, među kojima i ugledni znanstvenici, privlačili su ponekad u Info zonu i više od 50 zainteresiranih.

Aktivnost se realizira u sklopu programa Klub za mlade Zona koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.