Koncert čak tri splitska kvarteta

06_09_2013 / 10:17h  |  Autor: Karmen Širović  |  Foto: Zlatko Sunko
Koncert čak tri splitska kvarteta

Na koncertu u sklopu MAGfestivala imali smo priliku poslušati čak tri splitska kvarteta. Na posljednjem koncertu u sklopu ovogodišnjeg festivala, prigodnog naziva Koncert za kraj jednog festivala, nastupit će kvartet saksofona Papandopulo.

Na koncertu Večer hrvatskih skladatelja, održanom u Muzeju grada Splita 4. rujna u sklopu MAGfestivala, imali smo priliku poslušati čak tri splitska kvarteta: mandolinski kvartet Da Capo, Splitski gitaristički kvartet i kvartet flauta Image.

Iako ovo nije prva večer u kojoj se izvode djela hrvatskih kompozitora, jer je na otvorenju četvrtog MAGfestivala Zagrebački puhački trio izveo skladbu Marka Ruždjaka i Olje Jelaske, ovo je prvi ovogodišnji koncert koji je u potpunosti posvećen promicanju hrvatskih autora. Koncert je započeo Simfonijom u D-duru Dubrovčanina Luke Sorkočevića, prvog hrvatskog skladatelja simfonija, koju je u obradi za mandoline odsvirao kvartet Da Capo. Među članovima Da Capo kvarteta je, uz Ivanu Knek-Kalebić, Sandru Katunarić i Stipana Popovića, i skladatelj Tomislav Kalebić čije je djelo Cerval također uvršteno na repertoar. Upravo su u Kalebićevoj liričnoj i sjetnoj skladbi Da Capovci najbolje pokazali umijeće fraziranja i dinamičkog bojanja, a nakon koje je uslijedila izvedba Maškara Vlade Sunka. U Maškarama je Sunko glazbom htio dočarati pokladne običaje te je i stavcima dodijelio prigodna imena: Povorka, Arlekin, Krnje, Vatromet i Maskenbal.

I Splitski gitaristički kvartet odlučio se za izvedu djela skladatelja, pedagoga i dirigenta Vlade Sunka koji predaje na odjelu Glazbene umjetnosti pri splitskoj Umjetničkoj akademiji. U njegovoj skladbi Iščekivanje i dolazak gitaristi Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević pokazali su kako odlično funkcioniraju zajedno. Dobra komunikacija, ležernost, ali naravno i koncentriranost, pružili su ugodni doživljaj što se ne može reći i za samu skladbu, jer Sunkovo iščekivanje i nema puno poveznica s povratkom. Ova dva stavka zvuče ujedinjeno jedino u naslovu, jer su tematski i stilski potpuno kontradiktorni ostavljajući ideju i namjeru Sunka nedokučenom.

Kao posljednji izvođač nastupile su flautistice kvarteta Image. Marija Bašić Markotić, Mila Lapov, Ana Mimica i Antonija Mikas oformile su kvartet flauta upravo za ovogodišnji festival, a ime kvarteta odabrale su prema skladbi francuskog skladatelja Eugena Bozze. U izvedbi Male suite hrvatskog skladatelja češkog podrijetla Frana Lhotke te skladbi Stavak Gordana Tudora nije se dalo naslutiti da flautistice tek odnedavno sviraju zajedno, jer nastup je bio veoma muzikalan i uglavnom tehnički korektan pa se možemo nadati da će i nastaviti ovu suradnju.

U petak 6. rujna održati će se posljednji koncert u sklopu ovogodišnjeg MAGfestivala, prigodnog naziva Koncert za kraj jednog festivala, na kojem će nastupiti kvartet saksofona Papandopulo. Osim što ćete imati priliku čuti djela Rossinija, Papandopula, Boaria, Ivčevića, Đurovića i Bozze, uz kupljenu ulaznicu od 40 kuna moći ćete, kao i na dosadašnjim koncertima, pogledati prostore Papalićeve palače te Galeriju Emanuela Vidovića.