Lovci na oluje

07_03_2017  |  Autor: Ivana Perković  |  Foto: Božan Štambuk
Lovci na oluje

Osnivač udruge Crometeo, Rade Popadić, povodom zatvaranja izložbe Miroslava Lelasa u klubu Zona, održao je predavanje o osnovama meteorologije.

Podsjetimo, izložba Crometeo fotografa pod nazivom (Ne)vrijeme u slikama, bila je postavljena u drugoj polovici veljače a za motive je imala niz meteoroloških pojava i fenomena koje je Lelas pratio i dokumentirao po cijeloj Hrvatskoj.

Tijekom predavanja, Popadić je prisutne upoznao sa samim počecima meteorologije, još od vremena Galilea Galileija i izuma termometra, pa sve do suvremenih metoda i alata za proučavanje i prognoziranje vremenskih (ne)prilika.

Prisjetio se i početaka Crometeo tima, te s publikom podijelio neke anegdote iz njihovog rada. Kroz 15 godina, koliko postoji, ova grupa entuzijasta imala je priliku dokumentirati neke od najfascinantnijih meteoroloških fenomena diljem Hrvatske, a po njegovim riječima najopasniji je Paški most.

To je najekstremniji dio Hrvatske po pitanju vjetra. Ta Velebitska bura se kanalizira i udre svom snagom na Paški most. Tri, četiri puta sam bio s ekipom u vrijeme kad je puhala bura s udarima 200 kilometara na sat. Zanimljivo je i da smo mogli doći do ruba mosta, ali čim se pokušaš približiti sredini, nema šanse. Znači, na sredini mosta je najjači udar i rekao bih da bi bio pogibeljan, pa se nismo usudili tako daleko ići -rekao je Popadić.

Osim Paškog mosta, prisjetio se i prošlogodišnje pijavice u Splitu, koja je, srećom po okolone stanovnike s mora krenula cestom, a ne preko kuća. Naime, pijavice idu linijom manjeg otpora. Kako je cesta ravna i toplija od okoline, zbog prometa, pijavica je poput uzornog vozača slijedila cestu dok nije naišla na prepreku, Marjanski tunel, gdje se raspršila – zaključuje Popadić.

Iskoristio je ovu priliku i kako bi pozvao sve ljubitelje meteorologije, ali i sve one koji im žele pružiti podršku, da im se pridruže putem Crometeo Facebook stranice.

Ukoliko vas zanima što se još sprema u klubu Zona, pogledajte Program za ožujak.