Koliko je vlast transparentna

26_04_2012 / 23:52h
Koliko je vlast transparentna

Splitsko-dalmatinska županija nije izrazito transparentna, ali je najtransparentnija od četiri dalmatinske županije. U prvih 20 izrazito transparentnih gradova su Solin i Šibenik - pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj nema izrazito netransparentnih gradova, za razliku od 2009. godine kada je 2% gradova dobilo ocjenu izrazito netransparentnih. Smanjen je i postotak nedovoljno transparentnih sa 42% na 17%. Podaci su to dobiveni istraživanjem koje su proveli GONG-a i Udruga gradova na svih 576 jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave (127 gradova, 429 općina i 20 županija).

Splitsko-dalmatinska županija tako nije izrazito transparentna, ali je najtransparentnija od četiri dalmatinske županije. U poretku gradova, Solin i Šibenik su jedini dalmatinski gradovi u prvih 20 izrazito transparentnih gradova, a Split je na 59. mjestu u društvu transparentnih.

Stupanj transparentnosti mjeren je kroz 51 pokazatelj unutar pet osnovnih dimenzija transparentnosti: javnost sjednica vijeća/skupštine, javnost rada i odluka izvršne vlasti, primjena Zakona o pravu na pristup informacijama, suradnja s civilnim društvom, te izravna participacija građana u odlučivanju.

Ovo istraživanje trebalo bi koristiti predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti da unaprijede vlastito djelovanje, građanima da se informiraju o rezultatima svojih zajednica i postave veće zahtjeve za transparentnošću – poručili su iz GONGa i Udruge gradova.

Možete skinuti liste gradova i općina (.pdf) te županija (.pdf), a detaljne rezultate pogledajte na www.gong.hr/lotus

Dobitnici nagrade LOTUS 2011/12 za transparentnost

Županije:
1. Krapinsko-zagorska županija
2. Varaždinska županija

Gradovi:
1. Rijeka
2. Labin i Samobor (isti broj bodova)
3. Pula
4. Opatija
5. Crikvenica
6. Zaprešić
7. Slavonski Brod
8. Kutina
9. Novi Marof
10. Osijek i Čakovec (isti broj bodova)

Najveći napredak u odnosu na LOTUS 2009.:
- Općina Pučišća