Liverpool savjetuje Split

24_05_2014 / 13:13h  |  Autor: Antonia Stipić  |  Foto: Ž. Šunjić, arhiv
Liverpool savjetuje Split

Na tribini vezanoj uz temu prijestolnice kulture rečeno je da političari trebaju prepoznati važnost projekta te bez obzira na promjene vlasti nastavljati pružati podršku. Recesijski budžet ne mora biti ograničenje u fazi pripreme.

Galerija umjetnina u srijedu je ugostila tribinu Europska prijestolnica kulture Liverpool i Split – sličnosti i izazovi, na kojoj je prezentaciju održao konzultant Neil Peterson, sudionik kandidature i realizacije uspješne engleske priče iz 2008. godine. Hrvatska i Irska među svojim gradovima biraju predstavnike za 2020. godinu a Split je kandidat uz druge pretendente na titulu - Rijeku, Pulu, Varaždin, Osijek, Zagreb i Dubrovnik. Gosta i okupljene posjetitelje pozdravio je Igor Baković, gradonačelnikov savjetnik za kulturu. 

Grad Beatlesa i nogometa prošao je kandidaturu između 12 gradova u Ujednjenom Kraljevstvu te pobjedio na razini kontinenta.
– Uključili smo obične ljude u priču te osmislili koncept novog Liverpoola uz obnovu postojećih programa i sadržaja te održivi razvoj. Izgrađena je arena, preuređeni su bivši dokovi te se povećao kapacitet za prihvat cruisera. Promijenili su se negativni trendovi,  kada je grad bio poznat po nezaposlenosti i lošem imidžu. Izgled je neprepoznatljiv u odnosu na osamdesete te se Liverpool od lučkog grada preobrazio u mjesto lijepo skoro kao Split - rekao je jedan od najzaslužnijih za osvajanje trofeja prijestolnice kulture, čiji je program predsjednik Europske komisije Barroso ocjenio među najboljima dosad.

Na otvaranju jednogodišnje manifestacije Ringo Starr je predstavio novu pjesmu te tako privukao medije iz cijelog svijeta. Besplatne izložbe i radionice animirale su građane a osmišljeni su i mnogobrojni ulični događaji. Osim grada oživjeli su i stanovnici od kojih se puno uključilo u volontiranje a čak 85% ispitanika reklo je da je Liverpool postao bolje mjesto za život. Broj posjetitelja i turista u festivalskoj godini bio je veći od 9 milijuna te su profitirali svi segmenti društva.

Put do osvajanja titule nije lagan i zahtijeva izvrsnu koordinaciju gradonačelnika, programskog i poslovnog direktora. - U timu je postojala osoba zadužena za svaki segment programa - glazbu, kulturno nasljeđe, suvremenu umjetnost i ostala područja - objasnio je.


Pomorstvo, sport i glazba tri su glavna tematska područja na koja su se Englezi odlučili usmjeriti.
– Političari trebaju prepoznati važnost projekta te bez obzira na promjene vlasti nastavljati pružati podršku. Recesijski budžet ne mora biti ograničenje u fazi pripreme te se može kreativnije trošiti i preusmjeravati iz povezanih sektora u skladu s prioritetima grada. Može se više surađivati i novac ne mora biti jedini uvjet realizacije projekta. U zadnje vrijeme mali gradovi kao Maribor ili Guimaraes osvajaju titulu. Liverpool je eksplodirao od ponosa tokom realizacije.  Peterson je tribinu zaključio nadom u buduću suradnju kojoj dodajemo onu za uspješnu kandidaturu.