Sa Riječanima greške nema

01_06_2013 / 22:52h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Luka Kivela
Sa Riječanima greške nema

Koncertom Leta 3 pred oduševljenom gomilom u petak navečer obilježen je početak ljetne pauze kluba Kocka. Svirku su, odjeveni u svećenička odijela, uredno začešljani, započeli nešto prije ponoć ipo...

Koncertom Leta 3 pred oduševljenom gomilom u petak navečer obilježen je početak ljetne pauze kluba Kocka. Sa popularnim Riječanima greške nema – publiku su održavali na željenoj temperaturi od početka do kraja koncerta, prošavši, već tradicionalno, kroz presjek svoje karijere.

Svirku su, odjeveni u svećenička odijela, uredno začešljani, započeli nešto prije ponoć ipo, odsviravši za početak Hvala tebi Kriste. Zatim su opalili standardni žestoki medley Ne trebam te/El Desperado/Fuck Famiglia/Vjeran pas za vrijeme koga se uredno začešljana i svezana Mrlina kosa razvezala i poletjela, a i publika se poprilično opustila, zapjevala, zaplesala. Slijedio je Sedmi kontinentio, solidna šutka na 999 te polijevanje benda i publike pivom na Otrovnoj kupačici, što se i ponovilo popriličan broj puta tokom koncerta.

– Još jednom dobra večer svima, pozdrav Mrli, on će nam se pridružiti na sljedećoj pjesmi – uveo nas je Prlja u među publikom najiščekivaniji blok pjesama koji su započeli sa Mamne Baneta. Tazi tazi i Mala soba pripremili su teren za hit nad hitovima – Dijete u vremenu, refren kojega je publika bez greške i bez pomoći benda otpjevala.

– Gdjegod da dođemo, ja kažem riječke – započeo je Prlja – a svi kažu... – Pičke! – oduševljeno je prihvatila igru publika uvod u pjesmu koja je izazvala totalni kaos na podiju. Nastavili su sa Profesorom Jakovom, gdje je publika opet pomagala na refrenu – Ljubi! Voli! – bili su dovoljni poticaji sa pozornice. Oduševljenje nije splasnulo ni na Sokolu, Omađijaj me, Eri s onoga svijeta, Drami, a pogotovo ne na Kurcem u čelo, kada je Prlja predstavio bend.

Letovci su napustili pozornicu, a jedna djevojka iz prvih redova iskoristila je priliku i pozvala putem mikrofona okupljene da skandiraju kurcem u čelo, no splitska publika imala je bolju ideju, pa je ponavljanjem riječke pičke efikasno dozvala Mrlu na pozornicu. Nakon Guske i Ciklame vratio se i ostatak svirača na Ženu varam, a zatim su u proširenoj postavi izveli Pokvarena žena – zov mikrofona bio je prejak za pojedinca iz publike koji se popeo na pozornicu i vokalno asistirao Prlji. Drogu je publika uspješno izvela sa bendom, nakon čega je slijedila uvijek popularna Nafta te Izgubljeni, uz uobičajenu 1-2-3-4 brojalicu. Zatim su odvalili žestoku Ha ha ha!, a od Kocke su se oprostili, nakon gotova dva sata svirke, nadahnutom izvedbom Sam u vodi, psihodelijom uspješno rastjeravši dio publike.

Zatvaranjem kluba Kocka ne prestaju aktivnosti udruga koje djeluju u prostoru Doma

Klub Kocka ove je sezone program započeo u prosincu izložbom Prvo desetljeće Kocke u galeriji Praktika, a u sedam mjeseci raznovrsnim je događanjima privukao veliki broj mladih.

U klubu je organizirano preko 35 koncerata, a splitska je publika, između ostalog, imala priliku poslušati Dječake, Deafness by noise, Jinxe, Pase, Antenat, Lolobrigidu, Kultur Shock, Rundek Cargo trio... Osim koncerata, u klubu se održao niz slušaona i partija za sve glazbene ukuse – od Acliectro night, Karantene, Dom Lounge te Klupskog eventa za novo doba (KEND) do Metal slušaona i disco večeri. Klub je ugostio i proslavu 60 godina Kino kluba, after party NUS-a te mjesečne PlesnjaQe.

Osim glazbom, klub je publiku privukao i mnogim drugim događanjima – na redovitim Ponedjeljcima na suncu imali smo priliku pogledati niz art, aktivističkih te dokumentarnih filmova, a Galerija Pratika ugostila je osam izložbi mladih autora te izložbu posvećenu splitskoj hip hop sceni. Dislexija je pak, osim projekcija filmova, organizirala i radionicu fanzina te stripa. U Kocki su se održale radionica improvizacija i pokreta te street arta, a punk domjenci srijedom privlačili su društvenim igrama i spizom.

Posebno treba istaknuti Platformat, manifestaciju održanu u svibnju, koja je u deset dana predstavila mogućnosti i kapacitete Doma mladih te organizacije koje djeluju u njemu pa tako i Koaliciju udruga mladih.

Zatvaranjem kluba Kocka ne prestaju aktivnosti udruga koje djeluju u prostoru Doma, a ljetni praznici su pravo vrijeme za upoznavanje sa aktivizmom i volontiranjem – među širokim spektrom aktivnosti kojima se bave udruge okupljene oko Doma mladih, sigurno svatko može pronaći nešto što ga zanima. Aktivirajte se i ostavite vlastiti pečat na programu sljedeće sezone!