K.U.M.S.: sisačka borba za mlade

12_05_2015 / 12:48h  |  Autor: Maja Karačić  |  Foto: Darko Škrobonja
K.U.M.S.: sisačka borba za mlade

U Domu mladih predstavljen je Klub mladih SKWHAT, projekt Koalicije udruga mladih Siska, koja je u deset godina djelovanja postala važan dionik u donošenju odluka vezanih za mlade u Gradu i Županiji.

U sklopu desetodnevnog festivala nezavisne kulture i umjetnosti Platformat u splitskom Domu mladih svoj je rad predstavila Koordinacija udruga mladih Siska.  Riječ je o organizaciji koja je u deset godina djelovanja postala važan dionik i partner Grada i Županije u donošenju odluka vezanih za mlade.

Za održavanje je ključan bio prostor

Kako su došli do te pozicije, ispričao je Igor Kovač, bivši predsjednik Koordinacije koji je dužnost predao mlađem kolegi sredinom 12. mjeseca prošle godine, a sada upravlja tuzemnim projektima koje Koordinacija prijavljuje.
– Priča je krenula 2000/01. kada je osnovana prva članica KUMS – udruga za popularizaciju i razvoj umjetnosti Kult.com te udruga U.R.L.A.M. – započinje Igor i nastavlja: – Drugi su vidjeli da se može napraviti nešto u gradu za mlade i nakon toga je krenulo udruživanje pojedinaca pa su već do 2004. u Sisku djelovale četiri udruge za mlade koje su kasnije osnovale KUMS.

Te je godine osječki Proni centar za socijalno podučavanje otvorio podružnicu u Glini i utjecao svojim prijedlozima udrugama da zajedno kreiraju programe i krenu prema Gradu sa zahtjevom za otvaranje Kluba za mlade SKWHAT.

Koordinaciju udruga mladih Siska (KUMS) osnovale su četiri udruge – Kult.com, G.U.M.A., Kištra Team Sisak i U.R.L.A.M. (nije više aktivna), a 2003. prvi su put zajednički kreirali Mali urbani festival, koji se održao do danas. – Udruživanje u krovnu organizaciju olakšalo nam je lobiranje za prostor, a zajednički prostor bio je nužan da se udruge održe – kaže Igor.

Grad je 2005. godine obećao prostor, što se prolongiralo, a 21. 6. 2005. i službeno je osnovana koordinacija udruga. Djelovali su u prostoru bivšeg radio Siska, koji nije bio prikladan, a zatim u prostoru u samom središtu grada. U jesen 2006. ušli su u prostor od gotovo 1000 kvadrata, u kojem su i danas. U prostoru su koncertna dvorana, uredi i
info centar. Ne plaćaju najam i grad im plaća režije, a sami se snalaze sa sitnim popravcima. Prostor koji koristi KUMS otvoren je i za druge udruge, sve dok služi za obavljanje neprofitne djelatnosti. – Stvari su dosta jednostavne – nismo imali izbora, morali smo zajedno raditi, a dobivanjem prostora otvorila nam se mogućnost apliciranja na mnoge natječaje – objašnjava Igor i otkriva da su, tek kad su dobili prostor, počeli razmišljati o organizaciji.

Zajedničko kreiranje kluba mladih

Koordinaciju je, kaže, u razdoblju od 2007.-2010. zahvatila kriza jer su osobe koje su pokrenule organizaciju počele odlaziti – u potrazi za poslom, osnovali su obitelj....
– Bili smo jako neiskusni u dijeljenju prostora, spajanju ciljeva, mogu reći da je u pitanju bila čista ljudska lijenost. Tek 2009. napokon smo sjeli, razmislili i dogovorili se. Širili smo misiju i viziju, raspravljali kako ćemo u budućnosti djelovati, i taj proces još uvijek traje – ističe Igor i dodaje: – Želimo misiju i viziju sada podići na višu razinu. Super nam je raditi zajedno, ali trebalo bi u startu promišljati kamo to sve vodi.

Koordinacija se sastoji od udruga koje imaju potpuno različite ciljeve a povezuje ih to što su usmjerene prema mladima – Kult.com se bave promicanjem glazbe, G.U.M.A. prevencijom ovisnosti i zaštitom okloliša, Kištra Team Sisak bavi se skate i bike kulturom, a današnji članovi su i Kino Klub Sisak te udruga za društvene igre Lotus. Sada su se suočili sa problemom da ih javnost percipira kao jednu udrugu i identitet članica pao je u drugi plan, pa su im čak i iz Grada predlagali da nastupe kao jedna udruga.

– Mi imamo praktično šest udruga – šest predsjednika, šest upravnih odbora i tako dalje. Svaka ima svoji misiju i viziju, svaka organizacija kreira vlastite programe, piše i provodi projekte, a koordinaacija se ne miješa u rad članica, već ih koordinira i vodi klub mladih SKWHAT. Ne želimo se udružiti u jednu udrugu jer, između ostalog, pet različitih udruga ima veću snagu lobiranja – objašnjava Igor.

SKWHAT se održao zbog volonterstva

Svi koji koriste prostor sukreiraju program Kluba mladih te se pri pisanju projekta za Klub uzimaju u obzir, a o funkcioniranju kluba se brinu aktivni volonteri.

– Sav posao se uvijek odrađivao volonterski, nitko nikad nije primio nikakvu naknadu za sudjelovanju u tijelu Koordinacije – ističe Igor i dodaje da vjeruje da se SKWHAT upravo zbog volonterstva i održao. – Misao vodilja nam je volonterski angažman u cilju poboljšavanja zajednice. Volonteri nemaju fiksno zadane obaveze i svaki volonter je potpuno slobodan birati u kolikoj će se mjeri zalagati.

Kroz koordinaciju je prošlo preko 300 ljudi i bivši su članovi na raznim funkcijama. – Jedino nismo u politici – komentira Igor i naglašava da je djelovanje kroz Klub mladih mnoge dovelo do radnih mjesta na kojima su sada zaposleni.

Primjer dobre prakse

Grad Sisak i Županija Sisačko-moslavačka ističu K.U.M.S. kao primjer dobre prakse, a u Gradu imaju pravo glasa kada se raspravlja o temama vezane uz mlade.
– Nismo ni bili svjesni koliko doprinosimo boljem životu mladih u Sisku – shvatili smo tek kad smo sve stavili na papir. Prošle godine je Sisak dobio biciklističku stazu, nakon našeg četverogodišnjeg lobiranja. Mislim da je to jedini slučaj da su udruge za mlade uspjele postići tako nešto – zaključuje Igor.

Ovaj je članak nastao uz potporu Agencije za elektroničke medije, putem Javnog natječaja 6/14 Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.