Kulturno ljeto na Silbi

08_07_2015 / 09:00h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Mavena/Press
Kulturno ljeto na Silbi

Šesto Silbensko kulturno ljeto održava se od 10. srpnja do 14. kolovoza na Silbi a obuhvaća umjetničku koloniju, kino, koncerte i radionice.

Šesto Silbensko kulturno ljeto održava se od 10. srpnja do 14. kolovoza na otoku Silbi, a organizatori su ga ove godine odlučili posvetiti suncu.

Ovogodišnje Silbensko kulturno ljeto otvara se umjetničkom kolonijom Garbage Epic tijekom koje će se očistiti silbenske plaže od morem i ljudskom rukom nanesenog otpada te od njega kreirati skulpture koje će se prikazati na izložbi te ponuditi na aukciji kako bi se prikupila sredstva za daljnje ekološke akcije na otoku.

Kao i svake godine, posebna se pažnja pridaje malim stanovnicima otoka koji, za razliku od svojih vršnjaka u gradovima, nemaju izvaninstitucionalnih kreativnih sadržaja, pa im ovo Silbensko kulturno ljeto donosi čak pet kreativnih radionica posvećenih suncu te 2 filma za djecu. I ove godine, u suradnji s Kinom Mediteran i Liburnia Film Festivalom, biti će prikazano pregršt svježih filmskih naslova u improviziranom Kinu pod zvijezdama, a festivalska događanja začinit će se koncertima. Ove godine u goste dolaze Dražen Franolić i Kamenko Ćulap koji donose zvuke arapske lutnje i raznih udaraljki, zatim francuska ska atrakcija Joke, zagrebački avangardni sastav Franz Kafka Ensemble, zanimljiv i poseban zbor Čipkice, a festivalska događanja zatvaraju se koncertom pulske grupe Nola 14. kolovoza.

Silbensko kulturno ljeto nastalo je 2010. godine da bi se u sezoni lokalnom stanovništvu i gostima otoka Silbe ponudio kreativni I kulturni sadržaj, te se ovaj projekt s godinama proširio na umjetničku platform SEA Silba Environment Art, koja i izvan turističke sezone organizira razne sadržaje na Silbi. Silba Environment Art zamišljen je kao umjetnički comunity servis koji organizira umjetničko – ekološke radionice, umjetničke kolonije i rezidencijalne boravke izvan ljetne sezone, festival Silbensko kulturno ljeto u sezoni, projekcije filmova, video i ostalih multimedijalnih radova tijekom cijele godine, te nudi logističku i organizacijsku pomoć svima onima koji žele doći na Silbu i na njoj stvarati umjetnost ili pomoći u različitim umjetničko – ekološkim akcijama.

Dodatne informacije mogu se potražiti na Facebooku



Organizator platforme SEA Silba Environment Art je udruga MAVENA – 36 njezinih čuda, a projekt se realizira uz pomoć pokrovitelja Grada Zadra, Ureda za kulturu i Ureda za održivi razvoj otoka, Ministarstva kulture RH, te sponzora agencije Mia Tours i restorana Leggiero, Alavija i Neverin.