Kreće nova sezona u Klubu Zona!

21_09_2022  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Kreće nova sezona u Klubu Zona!

Vrijeme je da se ponovno zahukta program Kluba Zona i krene nova sezona događanja. Kao i prethodnih godina, Info zona je sa svojim suradnicima pripremila niz besplatnih predavanja, izložbi, tematskih druženja i edukacija.

Nakon ljeta uz izložbe, Biciklopopravljaonicu i Sajam razmjene korištenih predmeta, vrijeme je da se ponovno zahukta program Kluba Zona i krene nova sezona događanja. Kao i prethodnih godina, Info zona je sa svojim suradnicima pripremila niz besplatnih predavanja, izložbi, tematskih druženja i edukacija.

KLUB ZONA U LISTOPADU

Biciklopopravljaonica / prvim ponedjeljkom u mjesecu / 17:00
Sajam razmjene korištenih predmeta / prvim utorkom u mjesecu / 18:00 - 20:00
Grupa uzajamne podrške / prve tri srijede u mjesecu / 19:00
Zavrti film u glavi - ciklus kratkih eko filmova / prvim četvrtkom u mjesecu / 19:00
Kreativni petak / petkom, od 7.10. / 18:00
Književna čajanka / ponedjeljci, 10. i 24.10. / 20:00
Predavanje: Putovanje Camino de Santiago / utorak, 11.10. / 19:00
Mladi izlažu: Marieta Vulić - otvorenje / srijeda, 26.10. / 19:00
Kava sa Savjetom mladih: Gradski program za mlade / četvrtak, 27.10. / 18:00

Za sudjelovanje na pojedinim događanjima potrebna je rezervacija mjesta na klubzona.net.

Sedmi ciklus izložbi autora mlađe generacije "Mladi izlažu“ nastavio se nakon ljetne stanke, uz autora Mihaela Frančića, studenta slikarstva pri UMAS-u. Njegova izložba "Obezglavljenost" otvorena je 21. rujna, a peta izložba u ciklusu otvorit će se 26. listopada u 19 sati. Marieta Vulić, nagrađivana apsolventica studija slikarstva pri UMAS-u predstavit će se grafikama za koje kaže da su dio njenog dnevničkog procesa.

Biciklopopravljaonica: Za popravak obavezna rezervacija, volonteri su dobrodošli i bez prijave

U novoj sezoni programa Kluba Zona Udruga Feniks Split održavat će Grupe uzajamne podrške namijenjene mladima sa psihosocijalnim poteškoćama i mentalnim oboljenjima. Uz stručnjake i volontere pomagače, kroz grupni rad, sudionici će razmjenjivati osobna iskustava, učiti i razgovarati o rješenjima. Prvi susret održat će se 28. rujna u 19 sati, a u narednim mjesecima susreti će se održavati prve tri srijede u mjesecu od 19 do 21 sat. Slobodni su se pridružiti svi zainteresirani mladi, u bilo kojem terminu i bez prethodne najave.

Biciklopopravljaonica se u Klubu Zona održava od 2016. godine i do sada su volonteri besplatno popravili nekoliko stotina bicikala. U novoj sezoni nastavlja se održavati prvim ponedjeljkom u mjesecu od 17 sati. Za popravke je ponovno obavezna rezervaciju mjesta na klubzona.net, a volonteri koji žele drugima pomoći popraviti bicikl dobrodošli su bez prethodne najave. Biciklopopravljaonica je prilika za naučiti kako popraviti svoj bicikl, ali i prilika da oni koji već znaju ukloniti neke kvarove na biciklu iskoriste veliki izbor alata te unaprijede svoje znanje i pomognu drugima popraviti bicikl.

Prilika za razmjenu i razgovor okolišnim temama, ali i informiranje o međunarodnom volonterskom angažmanu

Međunarodni volonteri Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce su u lipnju, u Klubu Zona pokrenuli održavanje Sajma razmjene korištenih predmeta. Sve popularniji sajam održava se prvim utorkom u mjesecu, od 18 do 20 sati i idealna je prilika da ormar oslobodite od nekorištenih, ali funkcionalnih predmeta.

Volonteri Sunca od listopada kreću i s održavanjem ciklusa kratkih eko filmova. Ciklus "Zavrti film u glavi" održavat će se prvim četvrtkom u mjesecu u 19 sati, a nakon projekcija održavat će se i nagradni kvizovi i prigodne diskusije kojima se želi doprinijeti osvještavanju važnosti pojedinca u odnosu prema prirodi i okolišu. Potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na klubzona.net.

Osim prilika za razmjenu i razgovor o okolišu, prirodi i klimatskim promjenama te druženje s mladima sličnih interesa, ovo su prilike i da se u neformalnom razgovoru s volonterima informirate o programu Europske snage solidarnosti koji im je omogućio višemjesečni dolazak u Split.

Ponovno kreću Kreativni petci, Književne čajanke, Kave sa Savjetom mladih…

U novoj sezoni nastavljaju se održavati u prethodnoj sezoni odlično prihvaćeni Kreativni petci. Druženja u kojima je kreativni zadatak samo povod susretu održavat će se petkom od 18 do 21 sat. Sudjelovanje je besplatno, pribor i materijal su osigurani, a od 7. listopada kreativni zadaci do kraja mjeseca bit će redom: oslikavanje oblutaka, ukrasi za pitare, stick family i izrada hranilica za ptice. Zbog kvalitete rada broj sudionika je ograničen pa je potrebna rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klubzona.net.

Najdugovječnije druženje ljubitelja književnosti na Šperunu, Književna čajanka, 10. listopada započinje svoju sedmu sezonu u programu Kluba Zona. Druženja uz razgovore o pročitanim knjigama održavat će se ponedjeljkom u 20 sati, dinamikom koju, kao i naslove, određuju sami sudionici. Koji je aktualan naslov i koji je ponedjeljak novi termin susreta lakše je pratiti uz ispunjenu prijavnicu na klubzona.net. Prvi naslov u listopadu je "Djevojka, žena, drugo" autorice Bernardine Evaristo.

Dvije mlade Splićanke, Marina i Ana, ovog ljeta prohodale su 800 kilometara dugu hodočasničku rutu u Španjolskoj, poznatu kao Camino de Santiago, a povod njihovoj životnoj avanturi bilo je prikupljanje pomoći za djecu na Solomonskim Otocima. Informacije o humanitarnoj akciji te detalje planiranja puta, doživljaju fieste, razgovora s ljudima, uživanju u susretima s oceanom i nevjerojatnim krajolicma te brojne anegdote nesebično će podijeliti na putopisnom predavanju koje će se održati u utorak, 11. listopada, u 19 sati u Klubu Zona.

Nakon kratke ljetne pauze, četvrtim četvrtkom u mjesecu nastavljaju se Kave sa Savjetom mladih. Nakon prvih devet izdanja, Kave su već postale prepoznate kao neformalni sastanci mladih, članova Savjeta mladih, udruga za mlade i stručnjaka relevantnih u različitim područjima. Tema razgovora u četvrtak, 27. listopada, od 18 sati bit će novi Gradski program za mlade. Rezimirat će se napravljeno i najaviti budući koraci u provedbi ovog strateškog dokumenta koji bi trebao povećati kvalitetu života mladih.

U studenom će se nastaviti i večeri društvenih igara i šahovska popodneva, a klubzona.net već su otvorene rezervacije mjesta za Građanski inkubator koji od 5. studenog u 11 sati, kroz pet subotnjih radionica, nudi priliku za stjecanje znanja iz područja demokratskog građanstva, aktivizma, ljudskih prava, diskriminacije i korupcije.