Kotar, kvart, wtf?

15_12_2006
Kotar, kvart, wtf?

A'mo vidjeti što to rade gradski kotarevi, što od njih možemo tražiti, gdje ulažu ili troše novac, tko koristi njihove prostorije… Za početak, nadam se - niza predstavljanja Kotareva, zavirit ćemo u izvještaj i plan Gradskog kotara Split 3.

Ajde, kotar ili kvart, dođe skoro na isto, al' a'mo to zvat službeno - kotar ;)

Vijeća GK


U travnju 2006. održali su se izbori za Vijeća gradskih kotareva na koje je odazvalo manje od 10% građana s pravom glasa - uglavnom kandidati i njihova šira rodbina i prijatelji. Prema rezultatima izbora sastavlja se Vijeće koje izabere svog predsjednika. Svi vijećnici moraju živjeti na području kotara, a njihov broj ovisi o broju stanovnika kotara. Za svoj rad vijećnici ne dobivaju plaću.

Novac


Iz proračuna Grada svaki kotar dobije određeni novčani iznos, ovisno o broju stanovnika i redovitosti uplate komunalne naknade tih istih stanovnika. To je jedini novac kojim raspolažu kotarevi. Jedini, ali ne i zanemariv, a namijenjen je: manjim komunalnim zahvatima, socijalnoj brizi, zdravstvenoj skrbi, kulturnim i sportskim aktivnostima, obilježavanju blagdana… Taj novac predviđen je i za održavanje prostorije Gradskog kotara koje trebaju biti dostupne svim građanima za njihove inicijative i udrugama za njihovo djelovanje na prostoru kotara. Koliko ste toga vi stvarno "osjetili" na svojoj koži?


Split 3


Za početak, nadam se - niza predstavljanja Kotareva, zavirit ćemo u izvještaj i plan Gradskog kotara Split 3. Relativno mladi, tridesetpetogodišnji kotar i danas raste izgradnjom Sveučilišnog kampusa. Između Poljičke, Vukovarske, Velebitske i ulice Bruna Bušića smješteno je 13 tisuća stanovnika.



U 2006oj?


GK Split 3 za 2006. godinu iz proračuna Grada dobio je 183 tisuće kuna. I, di su te pare?

U opremanje prostora Kotara uloženo je 50 tisuća kuna. Trenutno prostor nije maksimalno iskorišten te ga dijelom samoinicijativno, bez odobrenja Vijeća GK, koristi skupina građana za dnevna druženja.

Za 4500 kuna tiskan je nulti broj glasila života kotara i rada Vijeća, "Ponistra Splita 3". Zasada samo na 4 stranice u nakladi od 3500 primjeraka podijeljenih po poštanskim sandučićima.

Do kraja godine, za jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim stanovnicima kotara izdvojit će se 20 tisuća kuna.

Sumom iznosa dolazimo do oko 70 tisuća kuna… Preostalih 113 tisuća kuna izdvojeno je ili će se do kraja godine izdvojiti za rješavanje "malih kvartovskih problema".



A u 2007oj?


Za 2007. najavljuje se organiziranje Dana kotara koji bi se održavao 18.svibnja, na dan rođenja Ruđera Boškovića čije ime nosi jedna od većih ulica u kotaru. Osim turnira u šahu, malom balunu, balotama i kulturno-zabavnih programa, predviđeno je i dodjeljivanje priznanja građanima, ustanovama i udrugama. Dinko Kovačić (projektant najvećeg dijela Splita 3), Brodomerkur (središte uspješne tvrtke je na Splitu 3) i Josip Šarić (30 godina samoinicijativno održava jedan park) već su se našli na popisu nagrađenih.

Zgrade i oprema osnovnih škola i vrtića u nadležnosti su Županije, odnosno financiraju se iz županijskog proračuna. Osnovna škola Split 3 i dječji vrtić "Petar Pan", u 2007. dobit će još i poklon Kotara od po 5 tisuća kuna.

Zanimljiva je i inicijativa da Kotar, odnosno Vijeće, koordinira volonterima koji će pomagati starijim sugrađanima koji zatraže pomoć. Preostaje samo čekati pa vidjeti koliko će ta inicijativa zaživjeti u društvu koje (još) uči o volonterskom radu.

Iduće godine Kotar namjerava financirati i postavljanje pet info panoa s planom kotara za koje se već sada traže i sponzori.

Financijski plan za 2007. godinu
Dan kotara 40 000
nagrade 27 000
jednokratne pomoći 20 000
nabava uredske opreme 10 000
ukupno: 97 000 kn
 
Preostaje iznos od 86 tisuća kuna… 86 tisuća kuna za sve one "male stvari" koje smetaju ili nedostaju u kvartu…

Vijeće kotara Split 3 traži od Grada realizaciju projekata koji su u njegovoj nadležnosti – pješački most preko ulice Matice hrvatske, fontana u ulici Ruđera Boškovića, još jedan dječji vrtić, izgradnja ceste od ulice Kroz Smrdečac do Poljičke, uređenje dvaju postojećih sportskih terena, nova tržnica…



I sad…


Stanovnici kotara Split 3 mogli su i do sada svaki radni dan od 8 do 12 podnijeti zahtjev za novčanu pomoć ili naknadu za novorođeno dijete, u pisanom obliku predložiti rješavanje nekog komunalnog problema, naručiti kontejner za glomazni otpad, srijedom od 9 do 10 izmjeriti tlak i razinu šećera

Uvidjeli ste (be)smisao Gradskih kotareva? Kako ocjenjujete rad ovog Gradskog kotara u 2006.? Što kažete na plan u 2007.? Vidite li nešto nepotrebno ili neki propust? Mislite da bi vi pametnije uložili ovih 180 tisuća kuna? Imate neku nejasnoću? Željeli biste pokrenuti neku inicijativu na području Splita 3, a do sada vam je nedostajao novac i prostor? Ajde, ako ništa drugo, ima se nešto za žugat… naravno da ove 702 riječi nisu dovoljne da riješe sve nedouimce ;)

sjedište GK Split 3: Getaldićeva 13
tel/fax: 463 833
e-mail: /

napisao: Pile
foto: Mate_Balota