Korak bliže Centru za mlade

16_08_2018  |  Autor: I.Z.  |  Foto: PDM
Korak bliže Centru za mlade

Info zona je povodom Međunarodnog dana mladih predstavila projekt "Strukturiranim dijalogom do kvalitetnog Centra za mlade", a tim povodom na portalu Dalmacija danas objavljen je i razgovor s voditeljem projekta.

Info zona je povodom Međunarodnog dana mladih predstavila projekt Strukturiranim dijalogom do kvalitetnog Centra za mlade. Predstavljen je i dosadašnji višegodišnji rad na realizaciji splitskog Centra za mlade, a okupljenim predstavnicima splitskih udruga obratila se i dogradonačelnica Jelena Hrgović. Tim povodom na portalu Dalmacija danas objavljen je i razgovor s Goranom Biličićem, voditeljem projekta.

Info zona je napravila još jedan korak više k realizaciji splitskog Centra za mlade, čime se njihov desetogodišnji rad na ideji cjelovitog Centra primiče svome vrhuncu. Naime, nedavno im je na natječaju u sklopu programa Erasmus+ odobren projekt “Strukturiranim dijalogom do kvalitetnog Centra za mlade”. O kakvom se projektu radi te o povijesti borbe za cjelovit Centar za mlade u Splitu porazgovarali smo s autorom projekta i voditeljem programa u Info zoni Goranom Biličićem - piše Dalmacija danas.

– S nešto manje od 40 tisuća kuna koliko nam je odobreno za ovaj projekt nećemo realizirati cjeloviti Centar, ali smatramo važnim u ovoj fazi jasno definirati potrebe i usluge te model upravljanja budućim Centrom za mlade. Kroz ankete, sastanke, diskusije i konferenciju uključit ćemo mlade, stručnjake za rad s mladima, predstavnike javnih tijela zaduženih za mlade i donositelje politika iz cijele splitske makroregije u kojoj žive mladi koji gravitiraju Splitu. – objašnjava Biličić.

Sve je počelo 2006. godine…


Ovom projektu prethodio ja višegodišnji rad, pa i neuspjela prijava Centra za mlade na natječaj Europskog socijalnog fonda, no Biličić smatra da proces nije zaustavljen i da je, s obzirom na motiviranost aktualne gradske vlasti, realno da se Centar realizira u idućoj godini.

– Već 2006. godine, pri izradi prvog strateškog dokumenta Grada Splita za poboljšanje kvalitete života mladih, u diskusijama s mladima spominjala se realizacija multifunkcionalnog centra za mlade te potreba organiziranog informiranja mladih, većeg broja prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih, samoorganiziranje, neformalnu edukaciju, socijalizaciju, poticanje na aktivno sudjelovanje u društvu – prisjeća se naš sugovornik procesa u kojem je i sam sudjelovao, tada kao zainteresirani 24-godišnjak angažiran u nekoliko splitskih udruga, iz kojih je kasnije nastala Info zona.

2007. godine sudjelovao je u realizaciji informativnog centar za mlade u Splitu, jednog od prvih u Hrvatskoj, a već 2009. Info zona je osigurala financiranje i putem nacionalnog natječaja za klubove za mlade, odgovorivši tako na dio spomenutih potreba mladih.

– U prethodnih deset godina uložili smo dosta truda u ideju Centra za mlade, iako su nas često zadržavali na mjestu. Sudjelovali smo u definiranju kriterija na nacionalnoj razini pa smo u 2012. i organizirali nacionalnu konferenciju o kriterijima za centre, informativne centre i klubove za mlade na kojoj smo okupili sve relevantne dionike. Proces je išao prilično sporo, pa nas je ministarstvo tek 2016. godine pozvalo u nacionalnu radnu skupinu za definiranje kriterija Centra za mlade na temelju kojih je 2017. raspisan i prvi natječaj za financiranje – objašnjava Biličić.

"Gradska vlast se mijenjala, ali ideja o Centru je opstala"

Biličić napominje da je Grad Split, slijedeći primjere nekih drugih gradova, još 2013. godine prihvatio inicijativu Info zone da neovisno o državnoj razini realizira Centar za mlade, no inicijativa je zaustavljena zbog političkih previranja u mandatu Željka Keruma.

– U 2013. Grad Split nas je uključio u realizaciju Centra za mlade, proveden je i arhitektonski natječaj za uređenje prostora u Nodilovoj, no sve je zaustavljeno zbog tadašnjih promjena u gradskoj vlasti. U mandatu Ive Baldasara nije bilo ni volje ni razumijevanja da se ta ideja realizira, a i prostor je pripojen obližnjem hotelu. Srećom, 2017. kada je raspisan natječaj za financiranje Centra za mlade iz ESF-a, u Banovini nas je dočekala nova gradska vlast koja je pokazala visoku razinu motiviranosti da se realizira Centar za mlade. – kaže Biličić.

Info zona je prošle godine na natječaj ESF-a, uz Grad Split, za partnere pozvala još nekoliko splitskih udruga, no projekt nije zadovoljio natječajnu komisiju, pa je Split ostao uskraćen za nemala financijska sredstva koja bi znatno pogurala realizaciju Centra.

Sredinom ove godine Info zone je inicirala prijavu grupe udruga s projektom na natječaj ministarstva, o kojem je bila riječ i na sjednici Vlade u Splitu. Rezultati tog natječaja očekuju se krajem godine, a dobivena sredstva također bi trebala doprinijeti realizaciji Centra za mlade koji će se realizirati u Domu mladih, objašnjava Biličić. Je li Splitu još uvijek potreban Centar za mlade?

Je li Splitu još uvijek potreban Centar za mlade?

– Kada smo u 2007. počeli glasno govoriti o potrebi Centra za mlade u Splitu, mjestu koje će objediniti aktivnosti našeg kluba za mlade i informativnog centra za mlade te ponuditi dodatnu razinu profesionalnih usluga za mlade, u Europi je to već bila uhodana praksa, a neki hrvatski gradovi već su ozbiljno radili na realizaciji. Na nacionalnoj razini tada nisu postojali informativni mediji za mlade, u Splitu nije bilo niti studentskog časopisa, mladima se tada uglavnom bavila Crna kronika, a organizirano informiranje uglavnom je bilo usmjereno na prevenciju rizičnih ponašanja. Malobrojne splitske udruge mladih bile su prilično neformalne, a svega nekoliko njih borilo se u svojim ograničenim područjima djelovanja.

Bile su to izazovne godine za udruge čija uloga tada još nije bila dovoljno prepoznata u široj javnosti, a financiranje često nestabilno i ograničeno na svega nekoliko natječaja koji nisu uvijek bili kvalitetno provedeni. Iz moje tadašnje perspektive, u gradu je tada volontiralo stotinjak mladih, rijetko je tko shvaćao koncept i važnost neformalnog obrazovanja, a rasprave o kvaliteti života mladih doslovno su se svodile na organizaciju gradskog javnog prijevoza. – kaže naš sugovornik, dodajući da mladi danas imaju više mogućnosti i bolju podršku, pa se to i vidi po broju mladih koji volontiraju, djeluju kroz udruge i sudjeluju u programima koje one nude.

– I danas, deset godina kasnije, u puno boljim okolnostima, Centar za mlade imat će svoju ulogu, jer će biti generator kvalitetnijeg dijaloga mladih i drugih društvenih aktera, poticat će još veći broj mladih na aktivo građanstvo, osigurati sigurne i kvalitetne prostore za rad s mladima, doprinijeti informiranosti i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena te povećavati razinu znanja, vještina, kompetencija i u konačnosti zapošljivosti mladih – smatra Biličić.

Ističe da je važno da udruge i institucije prepoznaju potencijal Centra za mlade i da kroz projekt “Strukturiranim dijalogom do kvalitetnog Centra za mlade” definiraju svoju ulogu u njegovoj realizaciji.

U sklopu projekta u jesen će se provesti anketa te održati panel diskusija i konferencija s temom realizacije Centra za mlade. Biličić poziva sve koje zanima proces realizacije da posjete web stranicu centarzamlade.net.