Kontakt za osobnog mentora

08_03_2015 / 03:08h  |  Autor: Ivana Zec  |  Foto: Ivana Zec
Kontakt za osobnog mentora

Udruga Igra provela je edukaciju sa ciljem osposobljavanja stručnjaka za usluge osobnog mentora/ice mladima koji su izašli iz alternativne skrbi.

Udruga za pružanje rehabilitacijsko-edukacijske i psiho-socijalno-pedagoške pomoći Igra je u sklopu programa Kontakt – Centar za osnaživanje mladih iz alternativne skrbi organizirala trening Kako MENTORirati, koji se od 21. do 27. veljače održao u Zadru, sa ciljem osposobljavanja stručnjaka za usluge osobnog mentora/ice mladima koji su izašli iz alternativne skrbi.
Uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih provedena je edukacija stručnjaka s ciljem uspostavljanja mreže stručnih osobnih mentora na području cijele RH, kako bi svi mladi imali mogućnost dobivanja podrške u samostalnom životu. Na treningu je sudjelovao 21 sudionik iz svih dijelova RH.

Trening je osmišljen kao nadogradnja već postojećeg znanja, tako da je sudionicima predstavljen program Kontakt i usluga osobnog mentora, te osnovne značajke populacije u alternativnoj skrbi i specifičnostima rada s njima kroz kombinaciju teorijskih i iskustvenih elemenata.

Predstavljena je i inovativna usluga stambenog smještaja StanKO, usmjerena na smanjenjenje i prevenciju socijalne isključenosti socijalno osjetljivih skupina. StanKO bi, pored kriznog smještaja, svakoj uključenoj mladoj osobi osiguravao i osobno mentorstvo s ciljem stvaranja preduvjeta za osamostaljivanje.

Mladi koji su sudjelovali u treningu potencijalni su kandidati za uključivanje u rad udruge Igra kroz uslugu osobnog mentora/ice. Zadatak osobnih mentora bit će vođenje, podrška i posredovanje između mladih osoba u smještaju i svih drugih institucija (obrazovnih, socijalnih...) i osoba važnih za razvoj i osamostaljenje mlade osobe.


Program “Kontakt - program unapređenja životnih vještina djece i mladih u institucionalnom tretmanu“ udruga Igra započela je provoditi 2002., a 2013. se iz njega razvio i Kontakt - Centar za osnaživanje mladih iz alternativne skrbi, koji je u većoj mjeri usklađen s razvojem sustava alternativne skrbi u RH. Opći cilj projekta je prevencija beskućništva kod mladih iz alternativne skrbi povećanjem njihove socijalne uključenosti. Kontakt - Centar za osnaživanje mladih iz alternativne skrbi objedinjuje psiho-socio-pedagoške izvaninstitucionalne usluge za djecu i mlade iz skrbi usmjerene ka unapređenju životnih vještina i kompetencija ključnih za samostalan život, unapređenje kvalitete izvaninstitucionalnih usluga kroz edukaciju i superviziju stručnih djelatnika u alternativnoj skrbi te unapređenje nacionalnih i lokalnih politika kroz istraživačko-zagovaračke aktivnosti.