Nije bila tlaka!

31_05_2022  |  Autor: I.Z.  |  Foto: Miroslav Lelas
Nije bila tlaka!

Jednodnevna konferencija "Nemoj da ti bude tlaka" održana je danas u splitskom hotelu Atrium, u organizaciji udruge Info zona.

Jednodnevna konferencija "Nemoj da ti bude tlaka" održana je danas u splitskom hotelu Atrium, u organizaciji udruge Info zona. Sudjelovanje mladih u odlučivanju, lokalne politike za mlade te dijalog s donositeljima odluka bile su teme konferencije, koja je još jednom privukla mlade iz cijele Splitsko-dalmatinske županije.

Konferenciju je otvorio uvodnim predstavljanjem Goran Biličić, predsjednik Info zone, a zatim je uslijedilo predavanje Marka Kovačića iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

- Mladi nisu samo demografska skupina, već heterogen pojam koji uključuje puno više parametara. Osim politika za mlade, prije svega je potrebno izgraditi institucionalni okvir unutar kojeg će politike za mlade biti puno više od predizbornih obećanja. Također, nije dovoljno stati samo na informiranju mladih, već je važno što će mladi dalje učiniti s tim informacijama - kazao je Marko Kovačić.

Zatim je uslijedilo predstavljanje rezultata istraživanja o sudjelovanju mladih u procesima donošenja odluka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje je predstavila Maša Cek iz udruge Delta.

- Anketni upitnik ispunilo je 300 mladih iz Splitsko-dalmatinske županije, a ovo je prvo ovakvo istraživanje na području županije. Općenito, zaključak je da mladi svoje lokalne sredine u Splitsko-dalmatinskoj županiji procjenjuju kao nepoticajne za svoj društveni angažman te ih velika većina nije upoznata s radom savjeta mladih, ali su bolje upoznati s radom vijeća učenika i studentskih zborova - kazala je Maša.

"Sudjelovanje mladih u odlučivanju, savjeti mladih i lokalni programi za mlade" naziv je panel rasprave na kojoj su sudjelovali Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Marina Kuzmanić Petreš iz Grada Splita, Ivica Rakušić, dogradonačelnik Grada Solina, Ivan Jagnić, predsjednik Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije te Lea Štambuk iz Savjeta mladih Grada Splita.

Marina Kuzmanić Petreš istaknula je da je aktivizam najviše primjetan među mladima koji su aktivni u udrugama te da Grad Split svake godine povećava iznose sredstava za projekte civilnog društva. Zamjenik župana Stipe Čogelja za vrijeme svog mandata kao predsjednika Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije imao je misiju da se što više mladih uključi u procese odlučivanja i političke procese. Istaknuo je da upravo ovakvi susreti kao što su konferencije, druženja i razmjene ideja mogu doprinijeti većem uključenju mladih, koji će u konačnici doprinijeti i razvoju grada na infrastrukturnoj razini.

Dogradonačelnik Solina istaknuo je Solin kao primjer grada na kojeg se po pitanju demografije mogu ugledati ostali u Hrvatskoj, a istaknuo je i da su jedni od prvih s brojem otvorenih obrta u odnosu na broj stanovnika, što znači da je obiteljska i poduzetnička svijest jako razvijena. Problem stanovanja i zaposlenja očekivano je najveći problem kojeg su istaknuli predstavnici savjeta mladih.

U fokusu popodnevnog dijela konferencije bio je Gradski program za mlade Grada Splita, a nakon dvije radionice uslijedila je panel rasprava s članovima radne skupine za izradu Gradskog programa za mlade.

- Za izgradnju kvalitetnog dijaloga mladih i donositelja odluka ključno je povjerenje, a primjeri dobre prakse najbolji su način za informiranje i motiviranje mladih. To je nešto šta nam nedostaje i mislim su to dvije najvažnije poruke konferencije koje nam pokazuju put nastavka izgradnje dijaloga. Da smo na dobrom putu dokazali su nam komentari u konzultacijskom procesu o dijelu Nacrta Gradskog programa za mlade koji se održao u drugom dijelu konferencije - kazao je Goran Biličić iz Info zone, organizatora konferencije

Konferencija je sufinancirana sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Splita i programa Europske unije Erasmus+.