Kako se smanjuje nezaposlenost?

03_10_2015 / 12:56h  |  Autor: I. Z.  |  Foto: MMH
Kako se smanjuje nezaposlenost?

Otvorene su prijave za konferenciju koja će se održati u Zagrebu 13. listopada 2015. godine i na kojoj će sudionici dobiti uvid kako hrvatske institucije provode preporuke Vijeća ministara Europske unije usmjerene na smanjenje nezaposlenosti mladih.

Otvorene su prijave za konferenciju pod nazivom EU pita: Mladi na tržištu rada – Što smo napravili? Vrijeme je da podvučemo crtu! koja će se održati u Zagrebu u utorak, 13. listopada 2015. godine u 12 sati. Cilj je konferencije dobiti uvid kako hrvatske institucije provode preporuke Vijeća ministara Europske unije usmjerene na smanjenje nezaposlenosti mladih.

Preporuke Vijeća ministara proizašle su iz trećeg ciklusa strukturiranog dijaloga s mladima, o temi društvene uključenosti mladih i uključivanja mladih na tržište rada. U višemjesečnom konzultacijskom procesu do sredine 2014. godine uključeno je bilo nekoliko tisuća mladih i donositelja odluka na svima razinama članica Europske unije. Na konferenciji u Zagrebu će se kroz dijalog pedesetak mladih, donositelja odluka i drugih relevantnih dionika dati kritički osvrt na provedbu preporuka i zaključaka te ponuditi nove perspektive i smjerovi djelovanja.

Program konferencije dostupan je na linku, a prijavni obrazac isupnjava se online. Sudionicima izvan Zagreba pokrit će se troškovi prijevoza.

Konferenciju organizira Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima koju čine predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe EU, Mreže mladih Hrvatske te Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj čija je članica i Info zona.

Strukturirani dijalog relativno je nova metoda koja mladima tijekom višemjesečnog procesa na svim razinama članica Europske unije daje priliku da na različite načine iznesu konkretne ideje i stavove o aktualnoj temi te donositelje političkih odluka izravno upoznaju sa problemima, težnjama, željama i potrebama mladih. U 2015. godini aktualna je izrada preporuka četvrtog ciklusa strukturiranog dijaloga, o temi osnaživanja mladih za sudjelovanje u političkim procesima, te se primjena tih preporuka očekuje od 2016. godine.