Zašto mladi (ne) sudjeluju?

26_02_2015 / 10:03h  |  Autor: G.B.  |  Foto: MMH
Zašto mladi (ne) sudjeluju?

U Zagrebu se održala konferencija u sklopu aktivnosti strukturiranog dijaloga te je gotovo 200 sudionika iskoristilo priliku iznijeti stavove i predlagati ideje iz područja osnaživanja mladih za sudjelovanje u političkom životu i pristup pravima.

U Zagrebu se 24. veljače održala konferencija Tko te pita? EU pita, u sklopu aktivnosti strukturiranog dijaloga na razini Europske unije. Gotovo 200 mladih i osoba koje rade s mladima iskoristilo je priliku iznijeti stavove i predlagati ideje iz područja osnaživanja mladih za sudjelovanje u političkom životu i pristup pravima. Zaključci konferencije, zajedno s rezultatima više od tisuću ispunjenih online anketa i zaključcima fokus grupe, doprinijet će nacionalnom izvještaju. Nacionalni izvještaji svih 28 članica Europske unije koristit će se krajem ožujka na konferenciji u Rigi te doprinijeti formiranju prijedloga preporuka koje će se zatim uputiti Vijeću ministara EU.

Potreban je veći angažman oko primjene preporuka i osnaživanja mladih

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u posljednji je trenutak otkazala dolazak pa je podršku okupljenima svojim govorom pružio pomoćnik ministrice Hrvoje Sadarić. Sudionicima konferencije u uvodnom dijelu obratio se i predsjednik Mreže mladih Hrvatske Marko Boko, koji je pozvao predstavnike vlasti da se više angažiraju oko primjene završnih preporuka te istakao važnost osnaživanja mladih za sudjelovanje u političkim procesima. Anamarija Sočo, u ime Nacionalne radne skupine za strukturirani dijalog s mladima, pobliže je objasnila proces strukturiranog dijaloga.

Iako je konferencija zainteresirala gotovo 200 mladih, među njima nije bilo onih koji su izašli iz obrazovnog sustava i nezaposleni su. Na problem njihova nesudjelovanja u političkom životu ukazala je i Daniela Širinić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Naglasila je da onaj mali postotak mladih koji aktivno sudjeluje u političkom životu jesu visoko obrazovani i/ili zaposleni mladi. Antonia Kuzmanić u svom je izlaganju, na vlastitim primjerima angažiranja u Platformi Doma mladih i Savjetu mladih Grada Splita, potvrdila da postoji interes dijela mladih za sudjelovanje u politici.

Nakon izlaganja članovi Hrvatskog debatnog društva održali su debatu Sudjeluju li mladi dovoljno u donošenju odluka? te potakli prvu veću raspravu među sudionicima, a potom je uslijedio i niz radionica u manjim grupama.

Mladi čekaju da ih stariji zainteresiraju za politiku

Na samom kraju konferencije Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, vanjski stručni suradnik Nacionalne radne skupine za strukturirani dijalog s mladima, predstavio je nekoliko zanimljivih zaključaka dosadašnjeg dijela konzultacija koji pokazuju da mladi vide Studentske zborove utjecajnijima od Vijeća učenika, da ne prepoznaju svoje potencijale u rješavanju problema i očekuju da ih stariji zainteresiraju za politiku te da suvremene tehnologije i društvene mreže smatraju nedovoljno iskorištene u pristupanju mladima. Podatak da mladi žele uvođenje kvote za mlade u predstavničkim tijelima na svim razinama potakao je kraću raspravu, a otvorilo se i pitanje reprezentativnosti prikupljenih podataka.

Konferencija u organizaciji Mreže mladih Hrvatske bila je posljednja aktivnost konzultacijskog procesa koji prethodi izradi nacionalnog izvještaja. Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima objedinit će zaključke konferencije sa zaključcima online ankete na koju je odgovorilo više od 1000 mladih te sa zaključcima 22 fokus grupe koje je realizirala Zajednica informativnih centara za mlade u RH, odnosno njene članice među kojima je i Info zona.