Koliko para, a toliko svirke!

09_12_2012 / 19:29h  |  Autor: KMaja  |  Foto: Mario Vidić
Koliko para, a toliko svirke!

Špurijus su u sat vremena nastupa zbili sve ono što je ekipa došla čuti. Sinjski M.O.R.T. sa svojim psihodeličnim garažnim rockom nisu bili ništa manje energični, dapače!

Cifra od deset (10!!!) kuna za preko dva sata nabrijane energične svirke, jedna je od onih iznimki koje potvrđuju pravilo poslovice koliko para toliko muzike. Toliko su naime trebali izdvojiti posjetitelji koji su u klub Kocka ušli prije 23 sata na prvi koncert u tom prostoru ove sezone – kultnih Špurijus i M.O.R.T-a, sinjskog benda ogromnog potencijala.

Nažalost, ni molbe organizatora, ni smiješna cijena karte, nisu uvjerili pojedince da se ne okupljaju na platou Doma. Ipak, većina posjetitelja došla je radi koncerta i druženja, tako da se klub sasvim pristojno popunio i prije početka svirke koja je, za splitske pojmove, počela neuobičajeno rano.

Sitno iza 23 sata su se na pozornicu popeli Špurijus i prvim taktovima svog punk rocka pokazali da su (još) uvijek miljenici splitske publike. Nije dugo trebalo da se u prvim redovima razvije šutka, niti su se pojedinci ustručavali skakati sa ruba pozornice, a dvojac iz publike se pridružio vokalu na Radnička klasa umire.

U sat vremena nastupa zbili su sve ono što je ekipa došla čuti – Guiseppa, Šjor Vice, Čovječe ne ljuti se, Otvori oči, Burek i pivo, Bill Gates, Dobro jutro pederi, a najžešću reakciju izazvali su evergrin Ivo i Ana (uz pozdrav Varošanima) te Želim živjeti na Mejama.

- Ovo je naša druga najstarija pisma. Nova '97. i prijatelj Jure koji je uvalija zajeb – najavio je vokal posljednju pjesmu, kultnu Baladu o izgubljenom dimu. No ipak su se predomislili i za ekipu iz prvih redova izveli još Ana bog!.

Sinjski M.O.R.T. sa svojim psihodeličnim garažnim rockom nisu bili ništa manje energični od Špurijusa, dapače! Krenuli su odmah žestoko sa Nećemo u smeće, nastavili sa Invalidima te religijskim motivima inspiriranim nazivima pjesmama: Lucifer, Mali Isus i Faljen Isus. Skakanje ekipe u prvim redovima nije bilo doraslo kaosu koji su izvodili pjevač i gitarist bacajući se jedan po drugome, u isto vrijeme održavajući pjesmu na okupu. Publika im je pošteno parirala tek na pjesmi Tango, koja je opravdano izazvala ozbiljnu šutku.

U pauzama među pjesmama probijali su se navijački poklici ekipe koja je još mislima bila na tribinama, pa je vokal jednu pjesmu, potaknut grupicom koja se smontirala pred pozornicom i žicala mikrofon, preimenovao u Jebem te Dinamo. Na koncu su i dobili mikrofon te su se obratili prisutnima sa Zora rudi.

– Ova ide za Torcidu Split – najavio je pjevač Vjeran pas Termita, početak niza covera kojima su razvodnili do tada fenomenalan nastup. Preko sat ipo svirke zaključili su prigodno, s obzirom da smo već ušli u 8. prosinca (rođendan J. Morrisona), sa Break on through The Doorsa.

Kotrljanje Kocke prema novom vikendu

Do novog vikenda ponuda će voditi preko Kockastog stola oko kojeg će se u ponedjeljak u 18 sati, uz zanimljive goste, razgovarati o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kluba. Večer će se nastaviti uz video projekcije. Utorcima se studio radija KL kakvog smo poznavali, radija KLFM, seli u klub i rado ugošćava sve željne zabave ili suradnje. Srijede su rezervirane za dobro poznate Punk domjenke, a četvrtcima se izmjenjuju metal i elektronska glazba – ovoga četvrtka red je na Dom Lounge. U petak Acilectro night donosi još elektronike u drugi prosinački tjedan, a iduće večeri na rođendanskom tulum šezdesetogodišnjeg Kino kluba Split posla će imati Djevi i VJevi, a nastupit će Kundyak Mezhie.